První porážka v Paříži od roku 2021! Světová jednička vysněné zlato nezíská

- Jan Vojkůvka

V areálu Rolanda Garrose prohrála naposledy ve čtvrtfinále tamního grandslamu v roce 2021. Tehdy Iga Šwiateková padla ve dvou setech s Mariou Sakkariovou. Od té doby ale pařížské antuce vládla. Až do semifinále letošních olympijských her, ve kterém světová jednička prohrála s Číňankou Čchin-wen Čeng 2:6, 5:7.

Pětadvacet vyhraných zápasů v řadě. Takovou šňůru držela Iga Šwiateková na pařížské antuce, než v roli superfavoritky vstoupila na dvorec k semifinále olympijského turnaje. K souboji s hráčkou, kterou šestkrát za sebou porazila, z toho dvakrát v tomto roce.

Světová sedmička Čchin-wen Čeng ovšem ukázala, že dosavadní suverenita nic neznamená, pokud se člověk nachází v životní formě. Přemožitelka Emmy Navarrové či Angelique Kerberové zcela zaskočila Šwiatekovou, která se do menších obtíží dostala už ve čtvrtfinále s Collinsovou, a dokázala její vítěznou sérii ukončit.

V prvním setu se Čeng povedlo prorazit podání Šwiatekové hned třikrát, což bylo velké překvapení. Ještě větší ovšem bylo, že Šwiteková dokázala kontrovat pouze rebrejkem na 2:2, ale pak prohrála čtyři hry v řadě.

Do druhého setu nastoupila polská favoritka zcela odlišně a zdálo se, že opět přebírá kontrolu nad duelem. Poměrně rychle se totiž ujala vedení 4:0. Čeng ale následně šňůrou čtyř her srovnala na 4:4 a všem začínalo být jasné, že Šwiateková má obrovské problémy, ze kterých se možná nevymaní.

A také nevymanila. Poté, co si hráčky podržely svá podání, přišel jedenáctý gem. V něm Čeng opět udeřila na returnu, dostala se do vedení a v další hře, i přes brejkbol Šwiatekové, dotáhla zápas do vítězného konce.

Zatímco smutná Šwiateková se musí rozloučit se zlatým snem a zahraje si pouze o bronz, Čchin-wen Čeng píše čínskou historii. Je totiž první singlistkou své země v olympijském finále.

Kdo doplní obě hráčky v jednotlivých zápasech, to se rozhodne až večer, kdy dojde na druhé semifinále mezi Slovenkou Schmiedlovou a Chorvatkou Vekičovou.