LOH Paříž: Jistota medaile! Macháč se Siniakovou slaví postup do finále mixu

- Redakce

Český tenis má na olympijských hrách v Paříži jistotu finálového zápasu! Postarali se o to Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou, kteří postoupili do souboje o zlaté medaile ve smíšené čtyřhře. Zadařilo se také Lindě Noskové s Karolínou Muchovou, které odvrátily mečbol a postoupily do deblového semifinále. Už odpoledne nastoupil Macháč s Adamem Pavláskem k semifinále mužské čtyřhry, po porážce s Američany si zahrají o bronz. Do bojů o cenné kovy naopak nepostoupily obhájkyně zlata Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které skončily ve čtvrtfinále.

Macháč se Siniakovou jsou ve finále!
Český tenis má jistotu olympijské medaile z Paříže! Postarali se o ni Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou ve smíšené čtyřhře. Český pár dokázal ve večerním semifinále porazit Kanaďany Felixe Augera-Aliassimeho a Gabrielu Dabrowskou za 80 minut po setech dvakrát 6:3 a zahraje si v pátečním finále!

Češi byli v obou setech jasně lepší. Zejména pak v úspěšnosti na returnu, což bylo rozhodujícím faktorem celého zápasu. Ač si Kanaďani vypracovali dohromady osm brejkbolů, povedlo se jim využít pouze jeden, když v úvodní sadě už prohrávali se ztrátou brejku. Oproti tomu česká dvojice udeřila na returnu čtyřikrát z devíti brejkbolů.

Macháč se Siniakovou dokázali od stavu 2:3 v prvním setu zaznamenat šňůru sedmi získaných gemů, díky čemuž získali jak první dějství, tak se ujali vedení 3:0 i ve druhé sadě. Tento náskok navíc už nepustili a postupnými krůčky zápas svědomitě dopodávali.

V pátečním finále čeká na českou dvojici pikantní duel s Číňany Č'-čenem Čangem, což je mimochodem Macháčův deblový parťák, a Sin-jü Wang. Utkání proběhne během večerního programu.

Muchová s Noskovou ustály dramatické čtvrtfinále
Karolína Muchová a Linda Nosková se v deblovém čtvrtfinále na pařížské olympiádě pořádně nadřely. České reprezentantky udolaly tchajwanskou dvojici Su-wej Sie, Čch'-a-i Tsao po obratu 1:6, 6:4 a 14:12.

První set Muchové a Noskové vůbec nevyšel, naopak obě Tchajwanky hrály téměř dokonale. Od začátku druhého dějství ale nezkušená Tsao více kazila a české tenistky toho využívaly. I když ztratily vedení 2:0, další brejk z pátého gemu si pohlídaly až do konce sady.

V klíčovém supertiebreaku se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. Tchajwanky vedly 9:8 a měly mečbol na returnu, nakonec to ale byly Češky, které využily svou čtvrtou možnost na ukončení zápasu.

V semifinále budou jejich soupeřkami třetí nasazené Italky Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová.

Krejčíková se Siniakovou medaile nezískají
Obhájkyně zlatých medailí z olympiády v Tokiu, Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, se na pařížské antuce k medailím neprobojují. Ve čtvrtfinále prohrály nasazené dvojky s Mirrou Andrejevovou a Dianou Šnajderovou 1:6, 5:7 a turnaj v areálu Rolanda Garrose pro ně končí.

Úvodní sada českým tenistkám podle skóre hrubě nevyšla, jenže celé dějství bylo velkou tahanicí. Například ve třetí hře nevyužily české hráčky hned šest brejkbolů. Mladé Rusky Andrejevová se Šnajderovou byly na returnu trochu šťastnější a vybojovaly brejky ve druhém a čtvrtém gemu.

Ve druhé sadě byl duel o poznání vyrovnanější. Krejčíková se Siniakovou prohrávaly sice 3:5, ale povedlo se jim odvrátit dva mečboly a srovnat na 5:5. Pak ale přišla další ztráta podání, kterou už české hráčky nedokázaly napravit. Andrejevová se Šnajderovou zápas ve dvanáctém gemu dopodávaly.

Macháč s Pavláskem budou hrát o bronz
Tomáš Macháč a Adam Pavlásek tentokrát na favorizované soupeře nestačili a na olympijském turnaji si připsali první porážku, když podlehli Američanům Austinovi Krajicekovi a Rajeevu Ramovi dvakrát 2:6. Naštěstí k tomu došlo v semifinále, takže jeden zápas je ještě čeká, a to o bronz.

V utkání proti čtvrtým nasazeným si česká dvojice nevypracovala ani jeden brejkbol. Američani se od začátku prezentovali skvělým servisem, což následně podpořili i čtyřmi úspěchy na returnu.

Šwiateková prohrála v semifinále
Iga Šwiateková nezíská zlatou olympijskou medaili na pařížské olympiádě. Světová jednička nečekaně prohrála v semifinále s Číňankou Čchin-wen Čeng (7.) po setech 2:6 a 5:7. Polskou favoritku tak čeká pouze souboj o bronz, naopak čínská tenistka má jistotu nejhůře stříbrné medaile.

Vybrané zápasy 6. hracího dne olympijských her

Semifinále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Čchin-wen Čeng (CHN, 7.) 2:6, 5:7
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 67.) – Donna Vekičová (CRO, 21.) 4:6, 0:6

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Tommy Paul (USA, 13.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 3:6, 6:7(7)
Alexander Zverev (GER, 4.) – Lorenzo Musetti (ITA, 16.) 5:7, 5:7
Casper Ruud (NOR, 9.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 19.) 4:6, 7:6(8), 3:6
Novak Djokovič (SRB, 2.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 11.) 6:3, 7:6(3)

Semifinále čtyřhry mužů
Krajicek, Ram (USA) – MACHÁČ, PAVLÁSEK 6:2, 6:2
Fritz, Paul (USA) – Evans, A. Murray (GBR) 6:2, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry žen
MUCHOVÁ, NOSKOVÁ – Sie, Tsao (TPE) 1:6, 6:4, 14:12
M. Andrejevová, Šnajderová – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:1, 7:5
Erraniová, Paoliniová (ITA) – Boulterová, Watsonová (GBR) 6:3, 6:1
Bucsaová, Sorribesová Tormová (ESP) – L. Kičenoková, N. Kičenoková (UKR) 6:3, 2:6, 12:10

Semifinále smíšené čtyřhry
Schuursová, Koolhof (NED) – Sin-jü Wang, Čang (CHN) 6:2, 4:6, 4:10
SINIAKOVÁ, MACHÁČ – Dabrowská, Auger-Aliassime (CAN) 6:3, 6:3