Po vyřazení z olympiády neskrýval zklamání. Uzavřu se a pak dám vědět, prohlásil Nadal

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal po vyřazení z olympijských her v Paříži, kde ve středu prohráli s Carlosem Alcarazem utkání čtvrtfinále čtyřhry s Austinem Krajickem a Rajeevem Ramem (2:6, 4:6), neskrýval své zklamání. Přání získat do sbírky ještě jednu olympijskou medaili zůstalo španělskému veteránovi nesplněno. Z jeho vlastních vyjádření je pak patrné, že jej čeká velké rozhodování, jestli s tenisem nadobro neskončit.

Nadal na setkání s novináři působil lehce sklesle. Nelze se tomu ovšem divit. Velmi si přál s Carlosem Alcarazem, v podstatě svým nástupcem, získat pro Španělsko medaili. To se ale po čtvrtfinálové porážce nepovede a bylo patrné, že to Nadala velmi mrzí. „Je to zklamání, že jsem nezískal pro Španělsko medaili, tak to je. Snažil jsem se ze sebe dostat každou minutu to nejlepší, ale nebylo to dost, abychom na medaili dosáhli,“ řekl k souhře s Carlosem Alcarazem.

Zároveň však bylo zřejmé, že má v hlavě i další myšlenky, kterými se hodlá v nadcházejících týdnech zabývat.

Kvůli tomu dokonce možná vynechá US Open. „Vypadá to, že tam hrát nebudu, ale dám brzy vědět. V tuto chvíli na to nemohu odpovědět, potřebuju čas. Vypadá to pro mě složitě,“ poznamenal Španěl. 

Přítomné novináře pochopitelně zajímal Nadalův postoj k tomu, jestli se jednalo o poslední vystoupení v areálu Rolanda Garrose, kde se olympijský turnaj konal. V jeho takřka domovském svatostánku, kde se dočkal sochy a stal se mnohonásobným vítězem tamního grandslamu.

Nadal byl s odpovědí vyhýbavý, z čehož se dalo poznat, že zvažuje konec kariéry. „Jestli to bylo naposledy, je to nezapomenutelný pocit a emoce. Diváci mi dali spoustu lásky a podpory během každé sekundy, co jsem byl na kurtu. V této fázi kariéry hraju právě pro pocity a emoce víc, než pro výsledky.“

„Jedna etapa pro mě skončila. Mým cílem bylo soustředit se na olympijské hry a až pak se rozhodnout, co bude dál,“ pokračoval Nadal. „Teď pojedu domů, odpočinu si, trochu se uzavřu. Až budu mít čistou mysl, tak se rozhodnu, jaká bude další etapa,“ upozornil.

Někteří Nadalovi fanoušci se obávají, že by jejich favorit mohl následovat příklad Rogera Federera a ukončit kariéru během zářijového Laver Cupu, jak to udělal fenomenální Švýcar před dvěma lety. Jestli se tak skutečně stane, to by měl Nadal zodpovědět během následujících několika týdnů.