Drtivá výhra ve finále! Osmnáctiletý Filip poprvé triumfoval mezi profesionály

- Marek Bartošík

Jakub Filip (1119.) slaví premiérovou singlovou trofej na mužském okruhu. Český teenager porazil ve finále antukového turnaje ITF ve slovenském Popradu domácího favorita Andreje Martina (891.) za pouhých 70 minut 6:1 a 6:2.

Jasným favoritem finále byl někdejší 93. tenista světa Andrej Martin, který se teprve v červnu vrátil na okruh po přísném trestu za doping. Od té chvíle získal dva tituly na okruhu ITF a rychle stoupá žebříčkem. Osmnáctiletý Jakub Filip se ale o šestnáct let staršího matadora nezalekl a utkání měl od začátku pod kontrolou.

Člen pražské Sparty se prosadil hned v prvním gemu na returnu. Tuto výhodu potvrdil v následující hře, když odvrátil čtyři brejkboly soupeře. Ve zbytku setu už Filip dominoval, Martinovi povolil jen jednou podržet podání.

Druhé dějství nabídlo vyrovnaný začátek. Od stavu 2:2 však sbíral gemy pouze Filip, jenž si za pouhých 70 minut dokráčel pro premiérový vavřín mezi profesionály. V sobotu navíc triumfoval ve čtyřhře po boku Petra Brunclíka, v Popradu tedy získal turnajový double.

Filip si připíše porci 15 bodů do žebříčku, své celkové konto tím rozšíří na 25 bodů. Díky popradskému úspěchu by se měl posunout přibližně k 840. místu. Dosud je jeho maximem aktuální 1119. příčka.

M15 Poprad (muži, SVK, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Andrej Martin (SVK, 891.) – JAKUB FILIP (1119.) 1:6, 2:6