Ostrý start LOH: Djokovič zničil bývalého 39. hráče světa. Alcaraz smetl Libanonce

- Radek Štohl

Největší favorité na zisk zlata prosvištěli prvním kolem. Novak Djokovič (2.) na začátek olympiády v Paříži zničil někdejšího nejlepšího deblistu světa Matthewa Ebdena (-) po setech 6:0, 6:1, Carlos Alcaraz (3.) ve stejnou dobu zametl s Libanoncem Hadym Habibem (275.). Úvodní den výrazně komplikuje déšť, do čtvrté hodiny odpolední se dohrály pouhé čtyři zápasy.

Djokovič na olympijských hrách stále čeká na zisk zlaté medaile. Nejblíže k ní byl v letech 2008 a 2020 (konaných 2021), vždy ale vypadl v semifinále. Před 16 lety vybojoval bronz.

Sedmatřicetiletý fenomén bílého sportu má letos patrně poslední reálnou šanci na tuto metu dosáhnout. Na dvorcích Roland Garros, kde v minulosti vybojoval tři grandslamové tituly, začal excelentně, proti bývalému 39. singlistovi světa Ebdenovi zvítězil 6:0, 6:1. Na vítězství pod zataženou střechou potřeboval pouhých 54 minut. 

Ve druhém kole se může utkat s Rafaelem Nadalem (161.), legendárního Španěla v neděli čeká Maďar Marton Fucsovics (83.).

Premiéru pod pěti kruhy si připsal Alcaraz. Čtyřnásobný grandslamový vítěz měl na úvod velice slibný los, do cesty se mu postavil Libanonec Habib.

Španělský mladík si podle papírových předpokladů s hráčem z konce třetí stovky hravě poradil, zvítězil po setech 6:3, 6:1. V zápase odvrátil všechny čtyři brejkboly soupeře, sám využil kvarteto šancí na returnu.

Carlos Alcaraz se o pařížské osmifinále utká s vítězem zápasu Tallon Griekspoor (27.) – Cameron Norrie (44.).

Olympijské hry

Paříž 2024 (FRA, antuka)
1. kolo dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB, 2.) – Matthew Ebden (AUS, -) 6:0, 6:1
Hady Habib (LEB, 275.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 3:6, 1:6