První titul na WTA! Sedmnáctiletá Andrejevová musela otáčet, pak soupeřka skrečovala

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletá tenistka Mirra Andrejevová vyhrála svůj první turnaj WTA v kariéře a stala se nejmladší šampionkou od roku 2021, kdy v italské Parmě zvítězila Coco Gauffová. Andrejevová v pátek večer triumfovala v rumunských Jasech, kde otáčela skóre zápasu s Jelinou Avanesjanovou, která za stavu 5:7, 7:5 a 4:0 skrečovala kvůli zranění.

Andrejevová dosáhla na svou premiérovou trofej v 17 letech a 90 dnech. Je tedy pouze o 20 dní starší, než byla před třemi lety Gauffová v Parmě. I to dokazuje, jak velkým supertalentem tato hráčka je.

V prvních třech kolech turnaje v Jasech zcela dominovala a soupeřky drtila jednu za druhou. Do problémů se dostala až v semifinále, v němž porazila Olgu Danilovičovou v tiebreaku třetího setu. A problémy měla i v pátečním finále.

Se srdnatě hrající Avanesjanovou prohrávala už 5:7 a 4:5, přičemž Avanesjanová šla podávat na vítězství. Na pokraji porážky ale předvedla Andrejevová fantastický obrat. Nejen, že otočila druhý set, ale dohromady získala sedm her v řadě a ve třetím setu v prvních čtyřech gemech povolila soupeřce jen čtyři fiftýny.

Selhání Avanesjanové se dá přičíst nějakým zdravotním obtížím. Po čtvrtém gemu třetího setu se totiž vydala za Andrejevovou a zápas skrečovala, čímž soupeřce usnadnila zisk první trofeje na nejvyšším okruhu.

Andrejevovou triumf v Jasech vynese na 23. místo světového žebříčku. Zároveň jí dodá tolik potřebné sebevědomí pro olympijské hry, kde ji v prvním kole čeká šampionka Livesport Prague Open Magda Linetteová.