Pardubická juniorka: Ticháčková ve finále udolala Kovačkovou, Kumstát zkompletoval double

- Jan Vojkůvka

Pardubická juniorka měla v pátek na programu finálové zápasy ve dvouhrách. Mezi dívkami se vítězkou stala třetí nasazená Eliška Ticháčková, která přetlačila po setech 7:5, 7:6(2) Alenu Kovačkovou. Mezi chlapci triumfoval Jan Kumstát, jenž vítězstvím 6:4, 6:2 nad Denisem Petákem zkompletoval double.

Favoritkou dívčího finále byla nasazená jednička Kovačková. Deblová šampionka loňského juniorského Wimbledonu a v současnosti juniorská třináctka však nedokázala navázat na svůj čtvrteční triumf ze čtyřhry. V pátek ji totiž porazila o rok starší Eliška Ticháčková, která právě v deblovém finále stála na straně poraženého páru.

„Ani nevím, co mám říct. Je skvělé, že jsem vyhrála,“ zářila Ticháčková v pozápasovém rozhovoru. „Vůbec jsem nepočítala s tím, že vyhraju, takže jsem po zápase vůbec nevěděla, jestli mám brečet, nebo se smát.“

Aktuálně 42. hráčka juniorského žebříčku ITF se na republikovém mistrovství staršího dorostu úspěšně popasovala se stavem 2:5 v prvním setu, celkem třemi brejky soupeřky a dokonce nenechala duel dojít ani do rozhodující dějství. Zvítězila po více než dvouhodinovém boji 7:5, 7:6(2).

Co se nepovedlo Kovačkové v dívkách, to naopak dokázal v chlapcích Jan Kumstát. Ve čtvrtek triumfoval ve čtyřhře po boku Jana Klimase a v pátek pak zkompletoval double, když v poměrně svižném utkání porazil Denise Petáka 6:4, 6:2.

„Je to jeden z nejprestižnějších turnajů do 18 let v Češku, takže velká spokojenost, že jsem dnes vyhrál,“ usmíval se Kumstát. „Dnes jsem hrál výborně, vše se mi dařilo. První set jsem zvládl v koncovce a ve druhém jsem získal vedení 4:1, což jsem pak pohlídal na servisu.“

První nasazený neprohrál ani jedno podání a povedlo se mu celkem třikrát vyzrát na servis soupeře. Sedmnáctiletý finalista čtyřhry na letošním juniorském Wimbledonu a šestý hráč juniorského žebříčku tak navázal na výborné výkony z Londýna i na pardubické antuce.

Finále dvouhry chlapců
Jan Kumstát – Denis Peták 6:4, 6:2

Finále dvouhry dívek
Eliška Ticháčková – Alena Kovačková 7:5, 7:6(2)