Menšík v Umagu řádí! Podruhé v sezoně se probojoval do semifinále, ještě neztratil set

- Jan Vojkůvka

Generálka na olympijské hry v Paříži vychází osmnáctiletému Jakubovi Menšíkovi náramně. Bez ztráty setu prosvištěl na turnaji ATP v chorvatském Umagu už do semifinále, když ve čtvrtek porazil Tchajwance Ťün-sin Cenga 6:0, 6:4.

Ač jeho úspěšná jízda v Umagu znamená, že nestihne páteční slavnostní zahájení olympijských her v Paříži, Jakub Menšík by určitě neměnil. V Chorvatsku totiž předvádí špičkový tenis a vyřazuje jednoho soupeře za druhým.

V úvodních dvou kolech byl český tenista papírovým outsiderem, Alexeie Popyrina a Luciana Darderiho však porazil hladce ve dvou setech. A čtvrtfinále už byla v podstatě jednostranná záležitost, Tchajwance Cenga přejel za 81 minut a obdaroval jej dokonce kanárem.

Druhý set byl sice o něco vyrovnanější a Menšík v něm přišel o výhodu brejku, ale v sedmém gemu našel opět recept na podání soupeře. Zápas se mu posléze povedlo dopodávat a postoupit do semifinále, do něhož se naposledy probojoval v únoru v katarském Dauhá.

Osmnáctiletý Jakub Menšík postupem do semifinále atakuje své kariérní maximum ve světovém žebříčku. V živém rankingu aktuálně figuruje na 63. místě, stále ale ještě jsou tenisté, kteří by se před něj mohli dostat. V případě dalšího vítězství by však své maximum, kterým je 65. místo, vylepšil bez ohledu na výsledky ostatních.

Menšík rovněž postupem do semifinále přijde o slavnostní zahájení olympijských her v Paříži. Semifinále v Umagu totiž odehraje až v 19 hodin. Soupeřem mu bude světová sedmnáctka Lorenzo Musetti.