Poslední turnaj kariéry. Pár měsíců po návratu bývalá světová jednička oznámila definitivní konec

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička a trojnásobná grandslamová šampionka Angelique Kerberová se k tenisu vrátila po mateřské dovolené na začátku této sezony. Její výkonnost však nebyla taková, jakou si představovala, a tak učinila rozhodnutí, že olympijské hry v Paříži budou jejím posledním turnajem kariéry.

Němka ohlásila své rozhodnutím prostřednictvím sociálních sítí. „Cílová rovinka,“ napsala na svém Instagramu. „Ještě než olympijské hry začnou, už nyní vím, že na Paříž 2024 nikdy nezapomenu, protože se bude jednat o můj poslední profesionální tenisový turnaj.“

„A přestože to může být správné rozhodnutí, nikdy to tak nebude vypadat. Jednoduše proto, že tento sport miluji celým svým srdcem a jsem vděčná za vzpomínky a příležitosti, které mi dal,“ uvedla posmutněle.

Kerberová během kariéry vyhrála grandslamové tituly na Australian Open, Wimbledonu a US Open. Poctivě také reprezentovala Německo nejen v týmových soutěžích, ale i na olympijských hrách. V roce 2016 získala stříbrnou medaili ve dvouhře během her v brazilském Riu.

„Olympijské hry, kterých jsem se dosud zúčastnila, byly víc než jen soutěže, protože představují různé kapitoly mého života tenistky: výstup na vrchol, samotný vrchol... A nyní také cíl,“ řekla žena, která strávila na čele světového žebříčku 34 týdnů.

„Olympijské hry v Londýně přišly v době, kdy jsem zažila svou průlomovou sezonu na okruhu. Postupně jsem stoupala žebříčkem a každé vítězství mi pomáhalo překonat pochybnosti a posilovalo mou víru v sebe sama. Všechno mi připadalo jako nový začátek a vzrušení mě vyneslo do nových výšin. Rok předtím, v roce 2011, jsem se k tenisu téměř otočila zády a vzdala se svých dětských snů,“ vyprávěla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Angelique Kerber (@angie.kerber)

„Když jsem přijela na olympijské hry do Ria v roce 2016, měla jsem za sebou první grandslamový titul, který jsem získala začátkem roku v Austrálii. Moje stříbrná medaile byla zasazena do přívalu emocí, které vedly k mému druhému grandslamovému titulu v New Yorku a k prvnímu místu na žebříčku. Sestup v následujícím roce byl bolestivý, ale poučila jsem se a Wimbledon 2018 mi byl největší odměnou,“ připomněla svůj poslední grandslamový titul.

„A teď: Paříž 2024 bude znamenat cílovou pásku té nejúžasnější cesty, o jaké jsem kdy mohla snít, když jsem vyrůstala s raketou v ruce. Je ještě mnoho věcí, které bych chtěla říct, a lidí, kterým bych chtěla poděkovat, což udělám, jakmile dokončím svůj poslední zápas... Ale zatím si udělám čas a budu vstřebávat každou sekundu této poslední epizody na kurtu. Děkuji vám všem za podporu, znamená to pro mě strašně moc,“ dodala maminka malé dcerky, která se narodila v roce 2023.

Los se s Kerberovou na olympijských hrách v Paříži zrovna nemazlil. V prvním kole dvouhry narazí v souboji bývalých světových jedniček na Naomi Ósakaovou. Ve čtyřhře bude hrát společně s Laurou Siegemundovou, v prvním kole je čekají Britky Katie Boulterová a Heather Watsonová.