Statečný boj s favoritkou titul nepřinesl. Úžasná hráčka, chválila Muchovou šampionka

- Filip Lefenda

Karolína Muchová druhý titul na okruhu WTA v Palermu nevybojovala. V souboji dvou nejvýše nasazených hráček podlehla v dlouhém finále 4:6, 6:4 a 2:6 turnajové jedničce Čchin-wen Čeng z Číny. Ta na italské antuce obhájila trofej z loňského roku. Duel trval bezmála tři hodiny.

Muchová vstoupila do finále brejkem, jenže ho nezvládla potvrdit, stejně jako ten ze sedmého gemu. Místo toho od stavu 4:3 ztratila tři gemy v řadě, a nadějně rozehrané dějství tak přišlo vniveč.

Druhý set už měl odlišný scénář. Bývalá světová osmička urvala první dva gemy a brejkem v páté hře odskočila do trháku 4:1. Čeng se v dalším průběhu zvládla dotáhnout na rozdíl jednoho gemu a za stavu 4:5 měla na příjmu dokonce čtyři brejkboly na vyrovnání. Muchová ale těžké chvíle ustála a skrze první setbol poslala duel do rozhodujícího setu.

Číňanka se v něm velmi rychle dostala do náskoku 3:0. Ve čtvrtém gemu Muchová odvrátila brejkbol a následně uspěla na příjmu. Při servisu na stav 3:3 odvrátila čtyři brejkboly a měla výhodu, nakonec ale o podání přeci jen přišla. Zápas se tím definitivně zlomil na stranu asijské favoritky, která ho po zisku dalších dvou her ukončila.

„Byl to opravdu těžký zápas. Karolína je úžasná hráčka. Má výborné voleje a hodně složitě se vracejí i její kraťasy,“ ocenila hru české protivnice, která absolvovala teprve třetí turnaj po desetiměsíční pauze, šampionka Čeng. Muchová byla na Sicílii jedinou soupeřkou, s níž prohrála set.

„Bylo to utkání nahoru dolů. Ve třetím setu jsem se snažila být agresivnější. Jsem ráda, že to vyšlo,“ dodala finalistka letošního Australian Open a aktuálně majitelka již tří titulů z okruhu WTA. Vedle dvou trofejí z Palerma zůstává nejcennějším triumfem ten z domácího podniku v Čeng-čou.

Muchová si po neúspěšném útoku na druhý kariérní titul polepšila v pondělním vydání žebříčku o šest pozic na 29. místo. Čeng zůstala sedmá.

35° Palermo Ladies Open (ženy, ITA, 267 082 USD, antuka)
Finále dvouhry
Čchin-wen Čeng (CHN, 7.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (35.) 6:4, 4:6, 6:2