LPO: Bejlek padla po třech hodinách boje s nasazenou trojkou

- Redakce

Nedělní program Livesport Prague Open 2024 nabídl nejen finálové kolo kvalifikace, ale také začátek hlavních soutěží. V úvodním kole singlu čekal na Sáru Bejlek náročný zápas proti nasazené trojce Anhelině Kalininové z Ukrajiny, se kterou nakonec svedla tříhodinovou bitvu. Duel prohrála ve třech setech. Ve finále kvalifikace nedokázala Jesika Malečková vyzrát na přemožitelku Lucie Šafářové Anastasiji Soboljevovou.

Bejlek padla po třech hodinách
Česká tenistka Sára Bejlek se v tříhodinovém souboji prvního kola Livesport Prague Open nadechovala k obratu, nakonec jej ale nedotáhla do úspěšného konce. V souboji s Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou prohrála 5:7, 7:6(7), 2:6, když jí v náročných podmínkách a velkém vedru docházely síly a nikterak jí nepřidal ani pád na začátku třetího gemu třetí sady. Nasazenou trojku Kalininovou čeká v osmifinále duel s Francouzkou Elsou Jacquemotovou.

V prvním setu Bejlek ztratila na začátku dvakrát podání, ale postupnými krůčky se jí povedlo ztrátu dohnat a srovnat na 5:5. Pak však přišla znovu o podání a Kalininové se povedlo úvodní dějství dopodávat.

Česká hráčka se na začátku druhé sady rychle prodrala do vedení 2:0, ale pak prohrála pět gemů v řadě a ztrácela na soupeřku dva brejky. Nakonec ale musel rozhodovat tiebreak, protože Bejlek dvěma rebrejky srovnala na 5:5 a následně se popasovala i s další ztrátou podání a stavem 5:6. Ve zkrácené hře pak odvrátila Kalininové mečbol a vítězstvím 9:7 si vynutila rozhodující set.

Na začátku třetí sady Bejlek ztratila servis a ve třetím gemu nepříjemně spadla. Ač si poranila lýtko, tak byla schopná pokračovat a za stavu 0:3 v sobě ještě vydolovala zbytky energie, díky čemuž snížila na 2:3. Pak ale Kalininová zcela převzala otěže a zápas zakončila ziskem tří gemů.

Palicová s Šalkovou vstoupily vítězně do deblu
V neděli se na turnaji WTA v Praze rozjela také hlavní soutěž ve čtyřhře. Barbora Palicová a Dominika Šalková postoupily do čtvrtfinále, když porazily Šuo Feng a Žibek Kulambajevovou 7:5, 6:2.

„Začaly jsme hodně dobře, vedly jsme 4:1 a soupeřky nás nestíhaly. Potom jsme trošku povolily, ale naštěstí jsme odvrátily setbol, kdy soupeřky daly kousek aut. Od té doby jsme se zase zlepšily a ony neměly moc šancí,“ hodnotila Šalková.

„Hrály jsme rychleji, takže se soupeřky do spousty bodů nebo situací ani nedostaly. Odzbrojily jsme je, celkově jsme byly aktivnější a lepší,“ doplnila svou parťačku Palicová.

Mladá sparťanská dvojice postoupila loni na Livesport Prague Open až do semifinále. A podobný krok by letos ráda zopakovala. „Doufáme, že to obhájíme a možná uhrajeme ještě lepší výsledek. Minule jsme porazily ve druhém kole první nasazené,“ připomněla Šalková.

A jaké je hrát jediný turnaj WTA v České republice zrovna v domácím klubu pražské Sparty? „Je to super a výjimečné, jenom jednou za rok. Když už tady máme takový turnaj, dáme do něj úplně všechno,“ má jasno Palicová.

Malečková se v Praze nekvalifikovala
Neděle nabídla na Livesport Prague Open finálové kolo kvalifikačních bojů. O jednu z šesti přímých místenek se utkala také Jesika Malečková, která však nedokázala navázat na své překvapivé vítězství nad Italkou Spiteriovou. V neděli odpoledne prohrála s přemožitelkou Lucie Šafářové Anastasijí Soboljevovou po dvou hodinách a 21 minutách 2:6, 6:2, 3:6.

Přímý postup z kvalifikace vybojovaly vedle Soboljevové ještě Mona Barthelová, Louisa Chiricová, Tara Würthová, Oksana Selechmetěvová a Katarina Zavacká.

Dolosování kvalifikantek se následně týkalo hned čtyř českých tenistek, které v hlavní soutěži čekaly na své soupeřky. Nasazenou jedničku Lindu Noskovou čeká Ukrajinka Zavacká a nasazenou dvojku Kateřinu Siniakovou Američanka Chiricová. Laura Samson si zahraje s Chorvatkou Würthovou a Barbora Palicová narazí na Rusku Selechmetěvovou.

1. kolo dvouhry
Jessica Bouzasová (ESP, 86.) – Elsa Jacquemotová (FRA, 145.) 3:6, 4:6
Ella Seidelová (GER, 166.) – Nadia Podoroská (ARG, 71.) 6:4, 2:6, 6:1
Renáta Jamrichová (SVK, 542.) – Viktorija Tomovová (BUL, 49.) 6:7(3), 3:6
SÁRA BEJLEK (126.) – Anhelina Kalininová (UKR, 47.) 5:7, 7:6(7), 2:6
Suzan Lamensová (NED, 137.) – Rebeka Masárová (ESP, 117.) 6:2, 2:6, 6:7(5)

1. kolo čtyřhry
Fimonová, Jašinová – Honová (AUS), Sonmezová (TUR) 5:7, 2:6
Feng (CHN), Kulambajevová (KAZ) – PALICOVÁ, ŠALKOVÁ 5:7, 2:6

Finále kvalifikace
Mona Barthelová (GER, 202.) – Kathinka Von Deichmannová (LIE, 247.) 4:6, 6:1, 6:2
Louisa Chiricová (USA, 225.) – Alison Van Uytvancková (BEL, 252.) 6:2, 6:4
Tara Würthová (CRO, 465.) – Ena Šibaharaová (JPN, 261.) 6:3, 6:7(6), 6:4
Žibek Kulambajevová (KAZ, 445.) – Oksana Selechmetěvová (255.) 1:6, 3:6
JESIKA MALEČKOVÁ (481.) – Anastasija Soboljevová (UKR, 237.) 2:6, 6:2, 3:6
Katarina Zavacká (UKR, 179.) – Conny Perrinová (SUI, 377.) 5:7, 6:4, 6:3