Neskutečná řež! Nadal ustál čtyřhodinovou bitvu a je po dvou letech v semifinále

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal postoupil v pátek po čtyřhodinovém čtvrtfinále na Nordea Open do svého prvního semifinále po dvou letech. V dramatické bitvě udolal 36. hráče žebříčku Mariana Navoneho z Argentiny po setech 6:7(2), 7:5, 7:5.

„Na pár okamžiků jsem ztratil koncentraci, ale dokázal jsem vydržet fyzicky až do konce,“ řekl Nadal v rozhovoru na kurtu. „To je pro mě strašně důležité. Uvidíme, jak na tom budu zítra, ale dnes žiju a jsem v semifinále,“ radoval se.

Osmatřicetiletý Nadal hraje svůj první turnaj od prohry v prvním kole Roland Garros. Kvůli pařížské olympiádě se rozhodl vynechat travnatou část sezony a zůstat na antuce. A tento krok, jak se zdá, se mu zatím dokonale vyplácí.

Poté, co porazil Lea Borga a Camerona Norrieho, zvládl i první opravdu vážnou prověrku. Souboj s Navonem nabídl neuvěřitelných 18 brejků a všechny tři sety byly jak na houpačce.

V úvodním dějství Nadal prohrával 3:5, ale povedlo se mu skóre dorovnat a dokonce si ve dvanáctém gemu vypracoval dva setboly. Pak ale prohrál v tiebreaku 2:7, když mu zcela odešel servis a rychle prohrával 0:5 se ztrátou tří minibrejků.

Ve druhém setu měl Nadal výtečný začátek a vedl rychle 3:0 s výhodou dvou brejků. Byť o tento náskok přišel, tak v koncovce se mu povedlo ještě jednou uspět na returnu v jedenáctém gemu a následně srovnal stav zápasu na 1:1. V rozhodující sadě se situace opakovala, když Nadal za stavu 5:2 opět vedl o dva brejky, ale znovu o náskok přišel. Tak jako ve druhém setu však v jedenáctém gemu získal ještě jeden brejk a následně čistou hrou zápas dopodával.

Ve svém prvním semifinále od Wimbledonu 2022 se Nadal v sobotu utká s chorvatským kvalifikantem Dujem Ajdukovičem.