Čtvrtfinále po půl roce. Ještě musím přidat na agresivitě, líčil Nadal po skvělém finiši

- Filip Lefenda

Rafael Nadal zvládl na antukovém turnaji v Bastadu i své druhé vystoupení, a postoupil po výhře dvakrát 6:4 nad Cameronem Norriem po více než půl roce do druhého letošního semifinále. Osmatřicetiletý Španěl startuje na švédské dvěstěpadesátce po dlouhých devatenácti letech – poprvé od triumfu v roce 2005. Turnaj je pro něj poslední přípravou před nadcházející olympiádou v Paříži.

Po výhře 6:3 a 6:4 nad domácím držitelem divoké karty Leem Borgem neztratil ve čtvrtek sadu ani s o poznání kvalitnějším soupeřem v podobě Camerona Norrieho. V souboji s nasazenou pětkou přišel Nadal jen jedinkrát o podání. Duel s aktuálně 42. tenistou žebříčku zakončil sérií pěti vyhraných gemů v řadě, když ve druhém setu otočil nepříznivé skóre 1:4.

„Věděl jsem, že to mohlo být i 4:1 pro mě. Chtěl jsem jen pokračovat ve věcech, které jsem do té doby dělal. Možná jsem začal chodit trochu razantněji do bekhendu, který mi začal v závěru lépe fungovat,“ vracel se ke svému obratu Nadal v rozhovoru přímo na kurtu.

„Jsou to skvělé pocity. Od Roland Garros jsem nějakou dobu nehrál. Mít možnost zahrát si proti tak kvalitnímu hráči, jakým je Cameron, je báječné. Myslím, že jsem dnes předváděl vesměs dobrý tenis. V některých momentech bych ještě potřeboval hrát trochu agresivněji,“ přemýšlel nahlas.

Norrieho porazil Nadal v šestém vzájemném utkání popáté. „Už nehraji tak často, a proto mi takovéto zápasy a vítězství pomáhají. Jsem spokojen s forhendem a podáním. Potřebuji ovšem udržet rytmus a tlačit na protivníka po celý zápas. To je něco, co musím zlepšit. Jde o důsledek nedostatečné herní praxe,“ pokračoval majitel dvaadvaceti grandslamových titulů.

O semifinále si v pátek odpoledne zahraje Nadal s Argentincem Marianem Navonem, 36. hráčem světového pořadí. „Letos hraje velice dobře. Vyhrává spoustu zápasů, hlavně na antuce. Na turnaji s takovou historií ale nemůžete očekávat ve čtvrtfinále snadného soupeře. Soustředím se jen na to, abych se každým dnem zlepšoval a hrál. Bude to složité, ale věřím, že mám šanci,“ zůstává při zemi.

Nadal se v lednu vrátil do akce po téměř roční absenci, kterou zapříčinilo zranění kyčelního kloubu. V Bastadu nastupuje teprve ke svému šestému turnaji v sezoně, a proto se rozhodl (pro něj netradičně) startovat i ve čtyřhře. V té si po boku Nora Caspera Ruuda zahraje v sobotu již o finále.