Kvůli zranění málem nehráli, nakonec došli do finále. Wimbledon je krásná zkušenost, shodují se junioři

- Jan Vojkůvka

Ač to nakonec ziskem trofeje neskončilo, zanechali Jan Klimas s Janem Kumstátem v deblovém juniorském turnaji na Wimbledonu velmi dobrý dojem. Talentovaní čeští mladíci se prokousali turnajem až do finále, díky čemuž mají jistotu, že budou moci spolu hrát i na posledním grandslamu sezony v New Yorku.

Klimas s Kumstátem se po návratu z Londýna zúčastnili tiskové konference v Prostějově, kde zavzpomínali nejen na těsnou finálovou porážku 6:7, 4:6 s americko-německým párem Alexanderem Razeghim a Maxem Schoenhausem. Především hovořili o tom, jak je prostředí All England Clubu, dějiště jednoho z nejslavnějších turnajů světa, okouzlilo.

„Mělo to kouzlo. I ta tradice, že hrajete jen v bílém oblečení, fanoušci jsou gentlemanští. Kurt je specifický, má jestřábí oko a celkově to má jiný nádech než ostatní turnaje,“ usmíval se Klimas, jemuž postup do finále čtyřhry pomohl v posunu juniorským žebříčkem na 53. místo.

„Je to specifický turnaj, jeden z těch nejlepších grandslamů. Vždycky tam každý chce podat co nejlepší výkon. To si myslím, že se nám ve čtyřhře docela povedlo,“ poznamenal Kumstát, jenž je šestým juniorem světa.

„Před finále jsme si věřili a věřili jsme, že to vyhrajeme. V zápase to jde ale vždycky jinak. Prohráli jsme jediný tiebreak na celém Wimbledonu, a to bylo právě ve finále. Druhý set byl vyrovnaný, ale pak jsme prohráli jednou na servisu, a pak už to nešlo zvrátit,“ zavzpomínal Kumstát na finále s Razeghim a Schoenhausem.

Oba sedmnáctiletí Češi jsou spolu v deblu poměrně sehraní, i díky tomu se zrodil ve Wimbledonu výborný výsledek. Přitom moc nechybělo a v turnaji se vůbec nepředstavili. „Spolu čtyřhry hrajeme často, takže jsme byli sehraní. Nejdřív jsme spolu debl hrát neměli, protože předtím jsem byl zraněný, takže jsem vůbec nevěděl, jestli budu schopen čtyřhru hrát,“ poznamenal Klimas. „Šli jsme do turnaje s tím, že si to jdeme užít. Došli jsme až do finále, kde to uteklo v pár momentech. Každopádně jsme si turnaj moc užili, jsem moc rád, že jsem s Honzou mohl sdílet kurt.“

V plánech české dvojice je už na konci tohoto týdne Pardubická juniorka, kde spolu budou znovu hrát i čtyřhru. Na konci léta pak odcestují do New Yorku, kde odehrají juniorské US Open. „Jsme domluvení, že budeme hrát v Americe. Díky výsledku deblu na Wimbledonu jsem se dostal do hlavní soutěže, takže by to mělo být naprosto na pohodu, že se dostaneme stoprocentně do hlavní soutěže čtyřhry,“ dodal Klimas.