V daviscupové nominaci jsou všechny opory. Lehečka se vrací k tréninku

- Jan Vojkůvka

Ač do základní skupiny Davisova poháru zbývají dva měsíce, Mezinárodní tenisová federace stanovila polovinu července jako termín pro zveřejnění předběžných nominací. Kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil určil, že do španělské Valencie pojedou bojovat o postup do play-off Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík, Adam Pavlásek a Vít Kopřiva.

„Nominace pro mě byla jednoduchá. Jsou to kluci, díky kterým jsme se dostali do finálové skupiny po boji v Třinci s Izraelem, kde jsme to zvládli velice hladce. Tato jména budou ve Valencii,“ připomněl hladké kvalifikační vítězství na domácí půdě. Češi na začátku února zvítězili nad Izraelem 4:0.

„Jedná se ale o širší nominaci, není to užší nominace. Do turnaje jsou ještě dva měsíce, může se stát, že se někdo zraní, nebo může být pouze čtyřčlenná nominace. Toto je ale nominace pěti nejlepších,“ podotkl muž, který v minulé sezoně slavil se svými hráči postup do listopadového play-off.

České tenisty v posledních týdnech a měsících trápily zdravotní obtíže. Jiří Lehečka nehrál kvůli únavové zlomenině přes dva měsíce, pár turnajů včetně Roland Garros musel vynechat Jakub Menšík a menší zdravotní problémy měl také Tomáš Macháč. Jak ale kapitán Navrátil, jenž má k táborům svých svěřenců blízko, naznačil, vše se v dobré obrací.

„Jakub Menšík je stoprocentně v pořádku, odehrál Wimbledon a odebral se do Newportu, kde je v hlavní soutěži. Výsledky Tomáše Macháče byly vynikající a posunul se na 38. místo na světě,“ vyjmenovával. „A Jiří Lehečka teď prakticky začíná svůj trénink. Nejen, co se týče kondice, ale také tenisový trénink s Michalem (Navrátilem). Myslím, že vše půjde správnou cestou. Má měsíc, aby se připravil na turnaje před US Open.“

České družstvo bude ve španělské Valencii hrát proti domácímu týmu, Austrálii a Francii. „Loni jsme říkali, jak máme těžkou skupinu, a dokázali jsme se s tím vypořádat. Nakonec jsme skupinu vyhráli a prošli jí jako nůž máslem. Ale myslím, že letos budou soupeři ještě těžší. Myslím, že Španělsko bude silnější o Alcaraze a možná Nadala, je tam silná Francie a Austrálie, se kterou jsme loni prohráli vyrovnané čtvrtfinále,“ upozornil Navrátil.

Základní skupiny Davis Cupu se budou hrát ve čtyřech skupinách od 10. do 15. září. Nejlepší dva z každé skupiny proniknou na finálový turnaj, který bude v listopadu pořádat španělská Málaga.