Ve všem byl lepší, tahle porážka je hodně hořká, přiznal Djokovič po finále Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Rekord Rogera Federera v počtu osmi wimbledonských vítězství stále zůstává neohrožen. Sedminásobný vítěz z All England Clubu Novak Djokovič v nedělním finále proti Carlosovi Alcarazovi nedokázal uspět a prohrál ve třech setech 2:6, 2:6, 6:7(4). „Ve všem jsem byl o půl kroku za ním,“ nevymlouval se srbský tenista.

Jen něco málo přes měsíc uběhlo od operace pravého kolene, přesto Novak Djokovič na Wimbledonu vybojoval postup až do finále a spřádal plány, jak oplatí Carlosovi Alcarazovi loňskou pětisetovou porážku. Nestalo se tak, tentokrát prohrál dokonce 0:3 na sety.

„Zasloužil si to. Od začátku až do konce byl lepším hráčem,“ uvedl Djokovič na tiskové konferenci. „Na kurtu jsem cítil, že jsem horší. Byl prostě lepší, každý úder trefil lépe než já. Nemyslím, že bych mohl udělat něco lépe. On mi nedal ani moc snadných bodů při mém servisu, který dobře četl.“

„Ve všech aspektech hry byl lepší, já byl neustále půl kroku za ním. Ať šlo o pohyb, údery, servis. Samozřejmě jsem z toho zklamaný, prohrát finále takovým způsobem je hodně hořké. Celkově mě opravdu přehrál,“ sdělil Djokovič, podle nějž si Alcaraz za svůj finálový výkon zaslouží obrovský respekt.

Nadále tak pokračuje jakési období temna srbské superhvězdy. Djokovič naposledy vyhrál titul na loňském Turnaji mistrů. Letos se neradoval z prvenství ani jednou. Ostatně, na Wimbledonu se vůbec poprvé v této sezoně prokousal do finále. Tato sezona ovšem stále chystá řadu vrcholných akcí, na nichž by Djokovič rád dosáhl na úspěch.

„Budu dál pracovat. Doufám, že na olympijských hrách budu bojovat o medaili pro svou zemi. Ale uvidíme, bude to úplně jiný povrch, navíc na místě, kde jsem se před pár týdny zranil,“ připomněl zranění menisku v pravém koleni na Roland Garros, kvůli čemuž musel na operaci.

„Abych se dostal na olympiádě do finále, nebude stačit jen fyzická a psychická síla, bude potřeba mnohem víc,“ podotkl. „Dalším velkým cílem pro zbytek sezony je US Open. Doufám, že na těchto dvou turnajích předvedu svůj nejlepší tenis,“ dodal druhý hráč světa.