Kondiční trenér Breicetl: Bára je extrémně vnímavá, u smažáku přimhouřím oko

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Už více než čtyři roky pomáhá kondiční trenér Tomáš Breicetl čerstvé wimbledonské šampionce Barboře Krejčíkové. V Londýně ji doprovázel spolu s kamarádem a rádcem Pavlem Motlem. Osmadvacetiletá Krejčíková na turnaji absolvovala ve dvouhře a čtyřhře celkem jedenáct utkání, i díky dvaačtyřicetiletému Breicetlovi jí ale síly vydržely až do proměněného mečbolu v sobotním finále.

Bára hraje na grandslamu často spoustu zápasů napříč více disciplínami. Jaký je recept na to, že zvládne odehrát i přes deset utkání za turnaj?
Debl vám paradoxně může pomoct. Když jsou turnaje čtrnáctidenní, máte vždycky den volna. A pro Báru je lepší jít si zahrát zápas než trénovat. Debl není tak fyzicky náročný, můžete si v něm zkusit servis a return, udržíte si rytmus. V tomhle jí debl pomáhá.

Kdy jste spolu začali pracovat?
Potkali jsme se přes Pavla (Motla) někdy na jaře 2020, kdy byl covid a těžké lockdowny. Poprvé jsme trénovali v nějakém parku v Brně, ještě s rouškami. Bylo to zajímavé období. Pavel ke mně chodil na kondici dlouho, znám ho už odmala. A Bára neměla za covidu s kým trénovat, tak se připojila k nám. A vydrželo nám to až doteď.

Jakou vlastnost byste na Báře vyzdvihnul?
Už tehdy v parku na ní bylo vidět, že je extrémně vnímavá na věci, že je bere velmi rychle. Nejenom pohybově. Je schopná vnímat a rychle se učit spoustu věcí.

Doprovázel jste ji i na Roland Garros 2021, kde získala svůj první singlový titul na grandslamu?
Ne, tam jsem nebyl. Trénuju i sportovce z jiných odvětví, a proto jsem moc nejezdil. Začal jsem až teď v poslední době. Můj první větší turnaj byla Ostrava 2022, která se taky povedla (Krejčíková tam ve finále udolala Igu Šwiatekovou, pozn. red.).

Mezi Australian Open a Wimbledonem se Báře dlouho nedařilo, musela vynechat i spoustu velkých turnajů…
Prošla si fakt těžkým obdobím, byla zraněná, pak měla několik nemocí po sobě... A po té nemoci to není tak, že začínáte na nějakém levelu, ale začínáte od nuly a musíte se zvedat. A nemáte moc času vyléčit se, protože musíte začít trénovat a další týden už je turnaj.

Bára se netají tím, že má ráda smažený sýr. Jak na tuto slabost nahlížíte vy jako její kondiční trenér?
Já nejsem na sociálních sítích, takže ostatní svěřenci mi pak posílají něco, co tam Bára sdílí. Jasně, měl bych říct, že trenér to nevidí rád, ale zapadá to do té celé mozaiky. Pokud se Bára dostane do dobré energie a pozitivního stavu, můžu přimhouřit oko.