KOMENTÁŘ: Síň slávy pro Krejčíkovou. Proč si vítězka Wimbledonu zaslouží tuto poctu?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Nejlepší den života. Tak Barbora Krejčíková označila sobotu 13. července 2024, kdy získala titul na Wimbledonu. Po 26 letech navázala na svou mentorku Janu Novotnou, která v All England Clubu triumfovala v sezoně 1998. Osmadvacetiletá Krejčíková rozšířila wimbledonským vavřínem svou bohatou sbírku úspěchů, díky kterým by se měla po konci kariéry stát členkou Mezinárodní tenisové síně slávy. Mluví pro to nejen její sportovní výkony.

Je vítězkou Roland Garros a nově i Wimbledonu, bývalou světovou dvojkou, na kontě má celkem dvanáct grandslamových trofejí, z toho dvě ve dvouhře, sedm ve čtyřhře a tři z mixu. Loni na velkém turnaji v Dubaji porazila při cestě za titulem světovou jedničku, dvojku i trojku. A s Kateřinou Siniakovou ovládly Turnaj mistryň i olympijské hry.

Seznam excelentních výkonů Barbory Krejčíkové je velmi obsáhlý a budí zasloužený respekt. Tenistka z Ivančic ale tuto kolekci obohacuje i svým osobním příběhem. Za prvé přišla v roce 2017, kdy jí bylo pouhých jednadvacet, o svou mentorku Janu Novotnou, která podlehla zákeřné nemoci. Taková ztráta v důležitém období kariéry by ovlivnila každého.

Ačkoliv v deblu se Krejčíková rychle zařadila mezi největší světové hvězdy, v singlu se jí dlouho nedařilo prosadit. Do elitní stovky pronikla po několika letech trápení až v říjnu 2020, kdy překvapila osmifinálovou účastí na podzimním Roland Garros.

O pouhých osm měsíců později se na pařížském grandslamu stala senzační královnou, s Kateřinou Siniakovou navíc opanovaly čtyřhru. Následovalo olympijské zlato z Tokia, titul z Turnaje mistryň a mnohé další úspěchy.

Právě na WTA Finals v mexickém Cancúnu ukázala česká hvězda, že život pro ni nekončí lajnami tenisového kurtu. V dojemném „sametovém“ proslovu připomněla významný státní svátek (17. listopad) a rozplakala Martinu Navrátilovou, jež po emigraci z komunistického Československa v „předlistopadovém“ období reprezentovala Spojené státy americké.

Loni Krejčíková pohotově zareagovala na tragické zemětřesení v Turecku, kde se konalo dubnové kvalifikační utkání Poháru Billie Jean Kingové s Ukrajinkami. Česká reprezentantka oznámila, že svou odměnu za start pošle na pomoc tureckým lidem.

Na hvězdnou Krejčíkovou se pod čím dál větším drobnohledem snesla i občasná kritika, především za dlouhé přestávky na toaletu mezi sety v klíčových duelech. Podobně její opakované nadhozy na servis nejsou něco, co by fanoušci (a soupeřky) vyhledávali.

Pokud bychom ale měli podobné nedostatky hledat na každém, celá tenisová síň slávy by se sesedla ke stolu o několika židlích. Krejčíková si nejen za své úspěchy, ale i vytrvalost, odhodlání a společenský přesah zaslouží vstupenku mezi tenisové legendy.