Novotná nebo Kvitová. Kdo z Češek si zahrál finále Wimbledonu?

- Radek Štohl

Zkuste zapátrat v paměti: vzpomenete si, kolik Češek si zahrálo finále wimbledonské dvouhry? A kdo konkrétně? My vám to pro jistotu připomeneme! O tuto slavnou trofej bojovalo už šest rodaček z naší malebné země, konkrétně Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Jana Novotná, Petra Kvitová, Karolína Plíšková a Markéta Vondroušová. V sobotu odpoledne své krajanky doplní Barbora Krejčíková.

První českou rodačkou ve finále dvouhry Wimbledonu byla Martina Navrátilová. Legendární tenistka se v něm poprvé objevila už v roce 1978, kdy po obratu udolala velkou rivalku Chris Evertovou. V následujících devíti letech ovládla nejslavnější turnaj světa hned sedmkrát, celkově si pro ni došla devětkrát. Ve finále utrpěla jen tři porážky, tu poslední před třiceti lety se Španělkou Conchitou Martínezovou. Dnes 67letá Navrátilová vzhledem k emigraci v roce 1975 získala všechny tituly pod americkou vlajkou.

Na éru Evertové a Navrátilové doplatila Hana Mandlíková. Bývalá třetí singlistka světa vyjma Wimbledonu triumfovala na všech zbývajících grandslamových turnajích ve dvouhře. Na dvorcích All England Clubu si v letech 1981 a 1986 zahrála i finále, se zmíněnými legendami ovšem shodně neuhrála ani set.

Šťastný wimbledonský příběh naopak v létě 1998 napsala Jana Novotná. Někdejší trenérka Barbory Krejčíkové se o titul pokoušela už v letech 1993 a 1997, po třísetových bitvách padla s Graffovou, respektive Hingisovou. Před šestadvaceti lety už na třetí finálový pokus uspěla, díky čemuž slavila první a taky poslední grandslamovou trofej.

Nyní už můžeme nahlédnout do bližší minulosti. Wimbledonská dvouhra za posledních 14 let uvidí už čtvrtou českou účast ve finále. V roce 2011 to odstartovala Petra Kvitová, jež stejně jako o tři roky později oslavila velkolepý úspěch. Pyšní se tak stoprocentní finálovou úspěšností!

Před třemi lety se na vítězství Kvitové snažila navázat Karolína Plíšková. Dvojnásobná grandslamová finalistka po neúspěšné bitvě o titul z US Open 2016 chtěla poprvé dosáhnout na cennou trofej z turnaje velké čtyřky, ve třech sadách však podlehla Ashleigh Bartyové.

Co se nepodařilo Plíškové, to rovněž ve svém druhém grandslamovém finále dokázala Markéta Vondroušová. Finalistka French Open 2019 loni překvapivě došla až do finále, ve kterém přehrála Uns Džábirovou. Vítězstvím se nesmazatelně zapsala do tenisových dějin.

Napodobí ji letos Barbora Krejčíková (32.)? Zítřejší finále proti Jasmine Paoliniové (7.) začíná v 15 hodin na programu ČT 2.