Ostudné chování na juniorském turnaji. Američan se vysmíval soupeři, pak chtěl napadnout rozhodčího

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace (ITF) musí zasáhnout, než bude pozdě. Pokud při tenisových zápasech rádi sledujeme kontroverzní chování, které je kořením tohoto sportu, je potřeba přesně stanovit hranici a její překročení tvrdě trestat. Tak jako nechutné chování jistého šestnáctiletého Američana Eadena-Zacka Harrona, kterému by podle mnohých mělo být zakázáno, aby se vůbec pokoušel tenisovou kariéru budovat.

O tomto chlapci jste zajisté doposud neslyšeli. Nelze se divit, v 16 letech je až ve druhé polovině druhé tisícovky juniorského žebříčku a je silně nepravděpodobné, že by jednou měl mít nějakou hvězdnou kariéru. Otázkou však je, jestli by mu k budování kariéry vůbec měla být dána příležitost.

To, čeho se dopustil na juniorském turnaji v keňském Nairobi, je označováno za ostudné nesportovní chování plné agrese, za což by spíš od rodičů zasloužil pořádný výprask, než aby do něho investovali peníze.

Tento týden v utkání druhého kola nastoupil proti Indovi Omemovi Pateleovi a v průběhu střetnutí se choval šíleně. Už fakt, že ze soupeře udělal hlupáka ve chvíli, kdy šel k síti a naznačil mu, že končí, aby následně teatrálním gestem stáhl ruku, by si zasloužilo nějaký trest. Zesměšnění a znevážení soupeře do tenisu zkrátka nepatří.

Zápas se nakonec skutečně nedohrál, když za stavu 5:6 ve třetím setu přišla Američanova diskvalifikace. Harronovi se nelíbilo rozhodnutí sudího, který podle něj špatně vyhodnotil stopu míčku po domnělém autu. Američan se začal vztekat jako malé dítě, odpaloval míčky mimo tenisový areál a rovněž směrem k divákům, zahodil raketu a vše pak zakončil tím, že vystartoval na umpirového rozhodčího.

Ač si na poslední chvíli svůj čin rozmyslel, naznačení napadení rozhodčího by měla ITF jednoznačně řešit a přijít s tvrdým trestem. Takové chování na svých oficiálních akcích nemůže Mezinárodní tenisová federace tolerovat. Příště by totiž opravdu mohlo k napadení dojít, což si snad nikdo vidět nepřeje.