Wimbledonské zranění ho může stát olympiádu. V ohrožení je start člena Top 10

- Jan Vojkůvka

Měl před sebou životní zápas, místo toho svolal tiskovku a oznámil odstoupení. Alex De Minaur se ve Wimbledonu proti Novakovi Djokovičovi ve čtvrtfinále nepostavil a nyní řeší, jestli ho zranění nepřipraví i o olympijské hry. Start byl v ohrožení i v případě Alexandera Zvereva, u něhož se nakonec obavy nepotvrdily.

De Minaur měl hrát s Djokovičem čtvrtfinále ve středu, pár hodin před začátkem klání ale svolal tiskovou konferenci, na které oznámil, že se musí z turnaje odhlásit. Na vině je zranění kyčle, které si způsobil v závěru osmifinále s Arthurem Filsem.

„Došlo k malému natržení vláknité chrupavky, která je na konci přitahovače,“ sdělil De Minaur. Lékaři mu řekli, že se jedná o zranění, u něhož hrozí výrazné zhoršení, pokud by s ním chtěl čtvrtfinále proti Djokovičovi odehrát. „Jsem z toho zničený,“ přiznal.

„Není tajemstvím, že v této fázi mé kariéry se jednalo o největší a nejdůležitější zápas. Snažil jsem se udělat všechno, abych hrál. V úterý jsem se dozvěděl výsledky a ještě, když jsem dnes vstával, tak jsem doufal v nějaký zázrak. Ale ten nepřišel,“ podotkl De Minaur, jenž připustil, že s tímto typem zranění by mohla být v ohrožení i jeho účast na olympijských hrách v Paříži na konci července.

Obdobné starosti měl také Alexander Zverev. Německý tenista ošklivě upadl v průběhu zápasu třetího kola proti Cameronovi Norriemu a potřeboval pauzu na ošetření. Zápas dohrál a vyhrál, načež se podrobil několika vyšetřením, které žádné vážnější zranění neodhalila.

I přes bolest v koleni nastoupil do osmifinále proti Taylorovi Fritzovi a dokonce vedl 2:0 na sety. Zápas, do něhož šel nadopován léky proti bolesti, ale nakonec v pěti setech prohrál a Wimbledon pro něj skončil zklamáním. Ještě větší zklamání a starosti však Zverevovi přinesli doktoři při dalším vyšetření. V koleni se mu začala tvořit tekutina, kterou mu museli vytáhnout, přičemž se zdálo, že obtíže budou vážnějšího rázu.

„Sascha opět navštívil lékaře. Odebral mu 40 mililitrů tekutiny z kolena. Bohužel nyní existuje podezření na něco horšího. Zítra půjde znovu k lékaři doma v Monaku,“ sdělil v úterý jeho bratr Mischa. „Budou udělány mnohem detailnější snímky. Možná je to přece jen víc než jen pohmožděnina. Jestli se jedná o zlomeninu nebo vlasovou frakturu, to se teprve uvidí. Pak je ale olympiáda v ohrožení,“ dodal.

Vyšetření v Monaku ale nakonec žádnou zlomeninu neodhalilo. Zverevově účasti v Paříži, kde má obhajovat zlato z Tokia, tak nic nebrání.