Česko má opět světovou jedničku! Šestnáctiletá Samson vystoupala na juniorský vrchol

- Jan Vojkůvka

Trochu ve stínu probíhajícího Wimbledonu došlo k velké události pro český juniorský tenis. Šestnáctiletá Laura Samson, která se stále více zkouší specializovat na tenis mezi profesionálkami, vystoupala na post světové jedničky. Navázala tím na poslední českou světovou jedničku, kterou byla na juniorském okruhu ITF Lucie Havlíčková.

Tenistce pražské Sparty k posunu na vrchol pomohly nejen odpisy bodů soupeřek, ale zejména pak její výsledek na juniorském Roland Garros. V Paříži dokráčela až do finále, kde padla se svou krajankou Terezou Valentovou, jež se ještě více specializuje na turnaje dospělých a na juniorském okruhu startovala jen na grandslamových akcích, proto je aktuálně na pátém místě juniorského rankingu.

Samson za uplynulých 12 měsíců posbírala dohromady 3004 bodů, v čemž je započten také deblový titul z loňského Wimbledonu. Na čele žebříčku má k dispozici náskok 134,25 bodu na Slovenku Renátu Jamrichovou, se kterou se bude o post jedničky přetahovat právě na probíhajícím juniorském Wimbledonu.

Loni Samson skončila ve Wimbledonu ve druhém kole, v deblu však po boku Aleny Kovačkové dokráčela až k trofeji. Také letos hraje čtyřhru společně s Kovačkovou, ve dvouhře pak patří spolu s Jamrichovou ke spolufavoritkám na zisk titulu. Česká tenistka zastává pozici nasazené dvojky.

Šestnáctiletá Češka sní o zisku singlového grandslamového titulu. Jinak ale její juniorská kariéra pomaličku spěje ke konci. Stále více totiž startuje na turnajích profesionálek, mezi kterými už vybojovala tři singlové tituly a postupně stoupá žebříčkem WTA směrem nahoru. Problémem je ovšem omezený počet turnajů, ke kterým může nastoupit, proto stále občas startuje i mezi juniorkami, mezi nimiž je v tuto chvíli královnou.