Je potřeba si věřit a nekazit returny! Legenda Kodeš o Krejčíkové i úskalí obhajoby

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Sám moc dobře ví, jaké to je vyhrát grandslamový turnaj. Legendární Jan Kodeš triumfoval dvakrát na Roland Garros (1970, 1971) a jednou na Wimbledonu (1973). Do All England Clubu se pravidelně vrací a letos už stihl zhlédnout osmifinále Barbory Krejčíkové proti nebezpečné Američance Danielle Collinsové (7:5, 6:3). Během deštivého úterý poskytl člen Mezinárodní tenisové síně slávy přítomným českým reportérům rozhovor nejen o skvěle hrající Krejčíkové.

Už na pátém Wimbledonu v řadě postoupila alespoň jedna česká tenistka do čtvrtfinále dvouhry. Letos se tento krok podařil Barboře Krejčíkové, která si postupem mezi nejlepší osmičku účastnic vylepšila turnajové maximum.

A u toho nemusí zůstat. Krejčíková vyzve ve středečním čtvrtfinále nevyzpytatelnou Jelenu Ostapenkovou. Obě jsou šampionky antukového Roland Garros: Češka zvítězila v Paříži před třemi lety, Lotyška v roce 2017. Teď se ale utkají na rychlejším travnatém povrchu.

Co zatím říkáte na tažení Barbory Krejčíkové letošním Wimbledonem?
Pavouk se teď hodně otevřel, což Bára nerada slyší, protože to musí brát zápas po zápase. Ale připomíná mi to Paříž před třemi roky, kde taky nějaké lepší hráčky vypadly. Teď zůstaly Svitolinová s Rybakinovou, které se ve čtvrtfinále vymlátí.

Bára dokazuje, že je povrchovou univerzálkou. V čem je její síla na trávě?
Ona se na ní naučila díky čtyřhře. Ta je na trávě o servisu a o returnu, což Bára oboje umí a používá i v singlu. Ví, jak se na trávě hraje. Je na ní potřeba nedělat chyby a nedávat body zadarmo. S jakýmkoli returnem, který dostanete do kurtu, má ten druhý starost.

V osmifinále proti Collinsové podala velmi dobrý výkon. Utkání jste sledoval přímo z hráčského boxu. Jaké jste si z něj odnesl poznatky?
V prvním setu měla Bára hodně brejkbolů a trošku mi připadalo, že jí šance někdy utekly, ale potom ve druhém setu byla klidnější a šlo jí to daleko líp. Taky dobře servírovala a nedávala dvojchyby. Collinsová je nebezpečná, všichni tipovali, že vyhraje ona. Ale já jsem Báře věřil.

Co jste Báře při vašem povídání poradil?
Není moc co říct, jí už se moc radit nedá. Jde o to, aby zbytečně nezahazovala returny. Nejhorší chyba, jaká může být, je kazit return druhého servisu. To je pro podávajícího dárek. A druhá věc je, že musí dávat do kurtu hodně prvních servisů, protože ze druhého jí to Ostapenková bude utínat.

Kterou tenistku považujete za největší favoritku na titul?
Rybakinová je jasná favoritka, ale v Paříži mě zklamala. Prohrála ve čtvrtfinále s Paoliniovou, což byl podle mého názoru výbuch. Myslím, že kdyby Bára udělala semifinále, je to super. A jestli bude hrát s Rybakinovou, tak se uvidí… Ale bojuje se i s favority. Jinak bychom nemohli hrát. Je potřeba věřit sobě a svým úderům.

Jedním z příběhů letošního Wimbledonu je i neúspěšná obhajoba titulu Markéty Vondroušové. Sám jste byl ve stejné pozici, v roce 1974 jste ale vypadl až v napínavém čtvrtfinále s pozdějším šampionem Jimmym Connorsem…
Když jsem obhajoval svůj Wimbledon, ostatní tenisté se sázeli, že prohraju v prvním kole. Měl jsem tam na trávě velice dobrého deblistu Sherwooda Stewarta a vyhrál jsem 3:0 na sety. Taky jsem z toho měl hrůzu, zahajoval jsem turnaj na plném centru. Po pěti shodách jsem si vyhrál servis na 1:0 a v tom momentu jsem se uklidnil. Markéta ale špatně začala a během zápasu se vůbec nechytla. Bylo na ní vidět, že si vůbec nevěří.

Vraťme se ještě ke Krejčíkové. Myslíte si, že vyhraje další grandslam ve dvouhře?
Těžko říct. Ale teď je v nejlepším věku. Už všechno ví a nemá vyloženou slabinu. Je to celodvorcová hráčka. Vím, že nemá úplně zázračný servis, ale na trávě to stačí. Její servis je umístěný a ten druhý má dobře liftovaný. Umí voleje a jít na síť, umí forhend, bekhend…

A proti Collinsové jí pořádně psal i čopovaný bekhend…
To je její velká zbraň. Byl jsem s tím spokojený, protože změna rytmu je hrozně důležitá. Hráčky jsou zvyklé, že když ten balon přijde rychle, tak ho mezi sebou pořád kontrují. Když ale někdo výměnu změkčí čopem, tak se balon pozastaví. I u chlapů je vidět, že čop je na trávě hrozně nepříjemný. Bára umí i kraťas. Proti Collinsové ho moc nepoužila, asi jednou nebo dvakrát. Mohla by ho použít daleko víc.

Jak tipujete čtvrtfinále proti Ostapenkové?
Myslím, že Bára by ji měla porazit. Sice s ní má negativní skóre (2:5, pozn. red.) a bude to vyrovnaný zápas, ale mám pocit, že Bára bude trochu jistější. Ostapenková hraje vabank, takže jí to může jít, ale taky nemusí. Myslím, že solidnost Báry by měla rozhodnout.