Nechala Murrayho na holičkách a je pod palbou kritiky. Do Raducanuové se opřel i Britův parťák

- Jan Vojkůvka

Andy Murray má za sebou svůj poslední Wimbledon v kariéře. Nevyvíjel se pro něj zrovna podle představ. Kvůli operaci se musel odhlásit z dvouhry, v mužské čtyřhře skončil s bratrem Jamiem v úvodním kole a do smíšené čtyřhry nenastoupil, protože Emma Raducanuová upřednostnila singl. Toto rozhodnutí vyvolalo vášnivé diskuze mezi britskými fanoušky a ke kritice se přidal i Murrayho olympijský parťák Daniel Evans.

Britský tenista Andy Murray se mohl do smíšené čtyřhry zkusit přihlásit s jakoukoliv tenistkou, která by o to měla zájem. Mohl jít na jistotu, vybrat si deblistku a svůj poslední turnaj ve Wimbledonu odehrát, ať už by to dopadlo jakkoliv.

Jenže zvolil jinak. Vybral si Emmu Raducanuovou, která si s hráčem ze Skotska chtěla zahrát. Murray se tak mohl těšit, že po vyřazení z mužské čtyřhry prožije ještě minimálně jednou pocit ze hry na posvátném wimbledonském pažitu. Dokonce už bylo určeno, že britská dvojice bude hrát v sobotu na zastřešeném kurtu číslo 1.

Jenže v sobotu odpoledne přišla zpráva, že Raducanuová do mixu nenastoupí. Rozhodla se tak, protože měla menší zdravotní obtíže se zápěstím. „Zvolila jsem si, že mou prioritou budu já, mé tělo a dvouhra,“ řekla k situaci Raducanuová. „Myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Stojím si za ním. I když to bylo složité rozhodnutí, protože jsem si s ním chtěla zahrát,“ podotkla.

Její kontroverzní rozhodnutí, byť pochopitelné kvůli tomu, že ji v neděli čekalo osmifinále dvouhry (v němž nakonec prohrála s Lulu Sunovou, pozn. redakce), se stalo terčem kritiky nejen tenisových fanoušků z Velké Británie.

Své k tomu řekl například i Daniel Evans, bývalý 21. hráč světa a parťák Andyho Murrayho z nedávného Roland Garros i blížících se olympijských her v Paříži. „Je nešťastné, jak to dopadlo, když Emma pár hodin před zápasem na kurtu č. 1 odstoupila, protože ji bolelo zápěstí,“ napsal ve sloupku pro Daily Mail.

„Samozřejmě, že dvouhra je pro hráčku prioritou. Jde i o to, že nabízené prize money je podstatně vyšší. Na singl se Emma bude vždycky soustředit,“ chápal její volbu. „Ale když už se s někým dohodnete, že budete hrát čtyřhru, a obzvlášť v tak výjimečné situaci (Murrayho poslední Wimbledon), měli byste se jí plně věnovat,“ upozornil.

„Nedávno jsem hrál čtyřhru s Andym na Roland Garros a on celý týden čekal, aby si se mnou mohl zahrát, přestože ve dvouhře vypadl hned na začátku,“ připomněl Murrayho zodpovědný přístup, byť mohl z Paříže odcestovat a do čtyřhry nenastoupit. „Nemužů Emmě vyčítat, že se stáhla, ale je v tom velké ponaučení, že se nemáte angažovat, pokud nejste stoprocentně na palubě,“ dodal s tím, že tlačit se na turnaj, když je možnost takového rozuzlení, je nefér vůči spoluhráči.