Bučení na Djokoviče? Srb se publiku vysmál. To jen skandovali mé jméno, oponoval Rune

- Jan Vojkůvka

Večerní osmifinálový zápas Wimbledonu mezi Novakem Djokovičem a Holgerem Runem měl na centrálním kurtu poměrně jednoznačný průběh. Srbský tenista neztratil ani jedno podání a za dvě hodiny porazil dánského mladíka 6:3, 6:4, 6:2. V průběhu klání se z tribun ozývalo skandování, které znělo jako bučení a Djokoviče to pořádně popudilo. Podle Runeho však diváci pouze skandovali jeho jméno a Djokovič to špatně pochopil.

„Všem lidem, kteří se rozhodli nerespektovat hráče – v tomto případě mně – přeji dobrou noc,“ řekl Djokovič publiku v pozápasovém rozhovoru na kurtu. „Soustředím se na lidi, kteří mají respekt, zaplatí si vstupenku, aby se přišli podívat, a mají rádi tenis. Milují tenis a váží si hráčů, váží si úsilí, které sem hráči vkládají. Hrál jsem v mnohem nepřátelštějším prostředí, věřte mi. Vy se mě nemůžete dotknout.“

Ačkoliv byl Djokovič upozorněn, že hluk publika byl spíš vyjádřením podpory Holgerovi Runemu, nikoliv bučením, grandslamový rekordman to odmítl.

„Byly to neuctivé projevy. Nepřijímám to, ne. Vím, že fandili Runemu, ale byla to jen záminka k tomu, aby také bučeli. Tyhle triky znám,“ zlobil se Djokovič.

Na situace ze zápasu, které přinesly tak velkou kontroverzi po jeho skončení, se novináři dotázali na tiskové konferenci i Holgera Runeho. Ten se diváků zastal, protože si byl jistý, že nebučeli.

„Všechno to začalo na US Open, když jsme proti sobě hráli poprvé. Když diváci skandovali moje jméno, znělo to trochu jako bučení. Pak jsme proti sobě hráli ještě mnohokrát, spíš jako v Itálii a Francii, kde moje jméno nevyslovují stejně,“ vysvětloval Rune.

„Teď jsme v Anglii. Kdybyste nevěděli, co se děje, znělo by to jako bučení. Ale všichni víme, co se dělo. Pouze skandovali moje jméno,“ upozornil. „Od té doby, co se mnou (Djokovič) hrál naposledy, už odehrál spoustu zápas. Pokud si to nepamatuje, tak mu to asi mohlo znít jako bučení,“ přemítal.

„Ale nemyslím si, že by to v zápase hrálo nějakou velkou roli. Byl dnes prostě lepší než já. Abych byl upřímný, tak myslím, že podpora pro oba hráče byla skvělá. Fandili mu v dobrých momentech. Fandili mně. Pěkné scény na centrálním kurtu,“ dodal.

A tak zatímco Djokovič je na sociálních sítích kritizovaný za nepřiměřené chování po konci osmifinále, mnohem mladšího Runeho tenisoví příznivci označují za mnohem vyzrálejšího.

Ať už to bylo v utkání mezi Djokovičem a Runem jakkoliv, jisté je pouze jedno – srbská hvězda se ve středečním čtvrtfinále utká s Australanem Alexem De Minaurem.