Wimbledon: Medveděv v pětisetové bitvě vyřadil světovou jedničku! Paoliniová rozdrtila soupeřku

- Redakce

Světová jednička Jannik Sinner o titul z Wimbledonu usilovat nebude. Ve čtvrtfinále jej vyřadil Daniil Medveděv, kterého v dalším kole čeká Carlos Alcaraz. Donna Vekičová v ženském pavouku turnaje ukončila pouť Lulu Sunové, o postup do finále se utká s Jasmine Paoliniovou. Italka rozdrtila za necelou hodinu hry Emmu Navarrovou. Barbora Krejčíková a Němka Laura Siegemundová postoupily na centrálním kurtu do deblového čtvrtfinále. Čtvrtfinálový zápas Kateřiny Siniakové byl odložen. V Londýně, jak už je zvykem, program opět narušoval déšť.

Krejčíková se Siegemundovou dominovaly
Barbora Krejčíková a Laura Siegemundová se kvůli dešti dostaly k osmifinále čtyřhry až večer, když byl jejich zápas přesunut na centrální dvorec pod střechu. Jejich výkon pak byl naprosto dominantní. Česko-německá dvojice nečelila ani jednomu brejkbolu a přejela po setech 6:1, 6:2 Chao-čching Čchan a Veroniku Kuděrmetovovou.

Utkání, které trvalo pouhých 62 minut, měly Krejčíková se Siegemundovou plně pod kontrolou od samotného začátku. Výborná byla i jejich úspěšnost v proměňování brejkbolů, když využily pět z osmi šancí na brejk. A tak trochu symbolicky ukončily zápas na returnu druhým využitým mečbolem.

Medveděv vyřadil světovou jedničku
Světová jednička Jannik Sinner se loučí s Wimbledonem ve čtvrtfinále! Italovi se nepovedlo obhájit loňské semifinále, když nad jeho síly byl pátý hráč světa Daniil Medveděv. Ten v dramatické pětisetové bitvě, která se protáhla na čtyři hodiny, zvítězil 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 2:6, 6:3.

Po prvním setu, v němž si oba hráči svědomitě drželi podání, začal Medveděv vystrkovat růžky a získal další dvě sady. Sinner v průběhu třetího setu absolvoval pauzu na ošetření, při kterém mu byl měřen zrychlený puls a musel odejít mimo dvorec. Přesto dokázal ztrátu brejku v samotné koncovce dohnat a třetí set dotáhnout alespoň do tiebreaku, nakonec jej ale stejně prohrál.

Ve čtvrté sadě se ale Sinner herně zvedl a vynutil si rozhodující dějství, když soupeři dvakrát prorazil podání. V pátém setu to ale byl zase Medveděv, komu se povedlo stanout na vrcholu. Danou sadu rozhodl jeho jediný brejk ze čtvrtého gemu.

V semifinále se utká s třetím hráčem světa Carlosem Alcarazem. Španělskému tenistovi se povedlo otočit skóre zápasu s Američanem Tommym Paulem a po třech hodinách a 14 minutách zvítězil 5:7, 6:4, 6:2, 6:2.

Obhájce loňského wimbledonského titulu v utkání prohrával o set a brejk, v tu chvíli se ale nastartoval k obratu. Za stavu 5:7 a 0:2 začal mít nad americkým hráčem navrch, dvěma brejky strhnul druhý set na svou stranu a srovnal na 1:1.

Ve třetím setu sice Alcaraz přišel o výhodu brejku, kterou si vypracoval hned v první hře, ale ve třetím gemu soupeři opět uskočil. Posléze v šestém gemu odvrátil dva brejkboly a své vedení navýšil v sedmé hře.

Čtvrtý set už byl jednostrannou záležitostí. Španěl nečelil ani jednomu brejkbolu, prorazil Paulovi podání ve třetím a pátém gemu a vybojoval postup do semifinále.

Paoliniová úřadovala, Vekičová ukončila jízdu Sunové
Světová sedmička Jasmine Paoliniová předvedla krasojízdu v cestě do svého premiérového wimbledonského semifinále. Tenistka, která prožívá životní sezonu a doposud ještě nikdy nepřekročila brány prvního kola v All England Clubu, rozdrtila favorizovanou Emmu Navarrovou za pouhých 58 minut 6:2, 6:1.

Do zápasu přitom nevstoupila ideálně a po ztraceném servisu prohrávala 1:2. Od té chvíle ale dvorci dominovala a získala 11 z 12 odehraných gemů. Hrála aktivně, neustále se tlačila k síti a Navarrová na její hru nedokázala najít účinný recept.

K postupu do semifinále si pomohla devatenácti vítěznými údery, zatímco její soupeřka jich trefila pouze šest. Finalistka nedávného Roland Garros tak dál sní o možnosti projít do druhého grandslamového finále v řadě. Plány se jí pokusí zhatit Chorvatka Donna Vekičová.

Vekičová odpoledne zahájila program pod zataženou střechou kurtu číslo 1, na kterém ukončila za dvě hodiny a osm minut po obratu 5:7, 6:4 a 6:1 jízdu Lulu Sunové.

Novozélandská kvalifikantka ztratila poprvé podání až za stavu 3:4 ve druhém setu. Rebrejkem ho následně získala zpátky, jenže pak navzdory vedení 30:15 selhala na servisu znovu.

Třetí set měl následně nečekaně jednoznačný průběh. Chorvatská favoritka do něj vstoupila sérií třinácti vyhraných výměn v řadě. Sunová pak v závěru odvrátila alespoň hrozbu kanára. Vekičová postupem mezi čtyři nejlepší účastnice znovu vylepšila své londýnské maximum.

Vybrané zápasy 9. hracího dne Wimbledonu

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Jannik Sinner (ITA, 1.) – Daniil Medveděv (5.) 7:6(7), 4:6, 6:7(4), 6:2, 3:6
Carlos Alcaraz (ESP, 3.) – Tommy Paul (USA, 13.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:2

Čtvrtfinále dvouhry žen
Lulu Sunová (NZL, 123.) – Donna Vekičová (CRO, 37.) 7:5, 4:6, 1:6
Jasmine Paoliniová (ITA, 7.) – Emma Navarrová (USA, 17.) 6:2, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry žen
SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) odloženo

Osmifinále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) – Ch. Čchan (TPE), Kuděrmetovová (-) 6:1, 6:2

2. kolo dvouhry juniorů
Jagger Leach (USA) – JAN KUMSTÁT odloženo
PETR BRUNCLÍK – Henry Bernet (SUI) odloženo
Andres Santamarta Roig (ESP) – MAXIM MRVA odloženo

2. kolo dvouhry juniorek
Luna Maria Cinalliová (ARG) – LAURA SAMSON 0:1x odloženo 
ELIŠKA TICHÁČKOVÁ – Emerson Jonesová (AUS) 0:1x odloženo
VENDULA VALDMANNOVÁ – Antonia Vergara Riveraová (CHI) 6:3, 1:0x odloženo 

1. kolo čtyřhry juniorek
Basilettiová (ITA), Taggerová (AUT) – Fedetovová (DOM), KREJČOVÁ odloženo
Jonesová (AUS), Paganettiová (ITA) – TICHÁČKOVÁ, URBANOVÁ odloženo
KOVAČKOVÁ, SAMSON – Ionescuová (ROU), Nilssonová (SWE) odloženo
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Crossleyová (JPN), Urhobová (USA) odloženo
VALDMANNOVÁ, Zhenikhovová (GER) – Stojsavljevicová, Xuová (obě GBR) odloženo

Kompletní program a výsledky naleznete zde.