Turnaj mistrů? Je to daleko, ale určitě se o něj budeme pokoušet, plánuje Macháč

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Dokud spolu budou hrát, zůstanou postrachem favoritů deblových soutěží na největších tenisových turnajích. A nic na tom nezměnila ani smolná prohra ve druhém kole Wimbledonu. Kamarádi Tomáš Macháč a Č'-čen Čang můžou stále pokukovat po účasti na Turnaji mistrů.

Zatímco na antukovém Roland Garros zkušené Argentince Máxima Gonzáleze a Andrése Molteniho porazili ve dvou setech, na Wimbledonu odešli Tomáš Macháč a Č'-čen Čang proti stejným soupeřům z kurtu poraženi.

„Myslím, že jsme nehráli špatně,“ komentoval porážku 6:7(4) a 4:6 třiadvacetiletý Macháč. „Soupeři zahráli velice dobře tiebreak, byl jen o jednom míčku. Pak jsme měli šanci je brejknout, ale nevyužili jsme ji. A v posledním gemu měli soupeři trošku štěstí. Trefili dva dobré míče, prasátko a skvělý return na můj servis, a parťák zkazil normální volej.“

Macháč se s Čangem spřátelil během předloňského léta a čtyřhru si poprvé vyzkoušeli na letošním Australian Open. A byl z toho senzační postup do semifinále! Na něj pak navázali triumfem v Marseille, semifinálovým výsledkem v Barceloně a čtvrtfinále Roland Garros.

U česko-čínské dvojice byste ale místy nepoznali, že hrají o spoustu bodů, finančních odměn i prestiže na významných turnajích. „Není to tak, že nehrajeme na sto procent. Když nastoupíme na kurt, chceme vyhrát. Ale když uděláme chybu, tolik nám to nevadí,“ vysvětlil pohodový přístup Macháč.

„Myslím, že výsledky máme kvalitní a že jsme kvalitní pár. Soupeři si na nás dávají bacha. Je nás těžké porazit, což jsme dokázali na minulých turnajích,“ připomněl tenista z Berouna.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ATP Tour (@atptour)

Pro Macháče a Čanga se otevírá zajímavá šance k účasti na Turnaji mistrů v Turíně. V živém žebříčku dvojic jim patří dvanáctá příčka, na postupovou osmičku ztrácejí přibližně 415 bodů.

„Bylo by to fajn, ale podle mě je to strašně daleko. Uvidíme, o účast se určitě budeme pokoušet. Když můžeme, hrajeme spolu debla vždy, jsme domluveni na celý rok,“ doplnil Macháč.

Posledním českým účastníkem Turnaje mistrů neboli ATP Finals ve čtyřhře byl v roce 2013 Radek Štěpánek po boku Inda Leandera Paese. Do singlové soutěže naposledy zasáhl Tomáš Berdych v roce 2015.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
2. kolo čtyřhry mužů
M. González, Molteni (oba ARG) – MACHÁČ, Čang (CHN) 7:6(4), 6:4