Zatím to není takové, jak bych chtěl, přiznal Djokovič limitace po operaci. Přesto vítězí

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič na letošním Wimbledonu zvládl prozatím všechny tři zápasy a vybojoval postup do osmifinále. V sobotu večer zdolal ve třetím kole Australana Alexeie Popyrina, se kterým prohrával 0:1 na sety, ale nakonec zvítězil 4:6, 6:3, 6:4, 7:6. Jak ale sám Srb v průběhu týdne poznamenal, cítí se být limitovaný po operaci kolene. Byť tedy vítězí, ke spokojenosti má daleko.

Srbský tenista se podrobil operaci menisku v pravém koleni před necelým měsícem. Přesto se stihl připravit na Wimbledon, na němž podle původní prognózy hrát neměl. Ne, nehraje suverénně, ne, nevítězí úplně s přehledem a ano, při pohybu je občas patrné, že je limitovaný. Nabízí se tak otázka, jestli svůj návrat neuspěchal a neriskuje zbytečně obnovení zranění?

Sám Djokovič si nemyslí, že by něco uspěchal. Ač přiznává, že dojem z omezení je správný. Necítí se stoprocentní. „Ještě to není takové, jak bych chtěl. Trochu pozdě se dostávám k míčům, které jinak normálně stíhám,“ svěřil se. Věří ovšem, že každým dalším zápasem se to bude zlepšovat. „Čím déle budu na turnaji, tím je podle mě větší šance, že se můj pohyb zlepší,“ poznamenal.

Ačkoliv Víta Kopřivu v úvodním kole doslova převálcoval, v dalších dvou zápasech musel do čtyř setů. Je to určitá komplikace. Odehrát minimálně 11 setů v prvních třech kolech Wimbledonu, to se mu naposledy stalo v roce 2010. 

Djokovič ovšem na letošním Wimbledonu zkrátka nemůže být takovým strojem jako v letech minulých. Nejen, že je po operaci, ale také mu je už 37 let. O to víc udivuje tím, že dokázal po čtyřech týdnech naskočit opět na kurty a začal sbírat výhry.

„Myslím, že v prvních zápasech jsem jen trochu zrezivěl v pohybu,“ usmíval se Srb. „Alespoň tak jsem to cítil. Ale nemám strach, že bych si koleno znovu zranil,“ upozornil.

„Vlastně ani nemám čas a energii o tom přemýšlet, ani si nemyslím, že by se to mohlo stát. Nebyl bych tady, kdybych si myslel, že nejsem připraven hrát na špičkové úrovni,“ řekl grandslamový rekordman. „Svým způsobem jsou tyto výkony očekávané a normální, když se vracíte po operaci. Tělo se snaží pochopit, co se děje. Jsem velmi brzy po operaci a snažím se hrát na nejvyšší úrovni na povrchu, který je velmi kluzký. Člověk si podvědomě občas dává pozor na to, jak se pohybuje,“ dodal.

Ač je Novak Djokovič v pohybu na kurtech v All England Clubu trochu limitovaný, svými obrovskými kvalitami a dovednostmi to dokáže nahrazovat. A rád by to potvrdil i v pondělním osmifinále, v němž jej čeká dánský tenista Holger Rune.