Životní jízda Sunové pokračuje! Udolala domácí hvězdu a napsala další kapitolu wimbledonské pohádky

- Redakce

Novozélandská tenistka Lulu Sunová napsala další kapitolu své wimbledonské pohádky. V osmifinále ve třech setech zdolala favorizovanou Emmu Raducanuovou a poprvé prošla do čtvrtfinále grandslamu. Kateřina Siniaková s Američankou Townsendovou budou osmifinále čtyřhry dohrávat v pondělí. Ve druhém kole čtyřhry uspěly Barbora Krejčíková s Laurou Siegemundovou. Tomáš Macháč s Č'-čenem Čangem končí ve čtyřhře ve druhé rundě.

Sunová dál postupuje, je poprvé ve čtvrtfinále
Pohádka novozélandské tenistky Lulu Sunová na Wimbledonu pokračuje. Její životní jízda, kterou započala v kvalifikaci, neskončila ani v osmifinále, kde si vyšlápla na favorizovanou Emmu Raducanuovou. Domácí tenistku porazila za dvě hodiny a 50 minut po setech 6:2, 5:7, 6:2.

Sunová, která doposud na grandslamových turnajích nevyhrála ani jeden zápas v hlavní soutěži a na okruhu WTA vyhrála čtyři zápasy včetně jedné skreče, předvedla proti Raducanuové senzační výkon. Novozélandská kvalifikantka si k vítězství nad domácí hvězdičkou pomohla hned 52 vítěznými údery, čímž zcela napravila svých 44 nevynucených chyb. Její soupeřka měla bilanci 19-21.

Sunové se povedlo v prvním setu prorazit Raducanuové servis hned třikrát, čímž skvěle do zápasu založila. Ve druhém dějství se sice na returnu neprosadila a Raducanuová dokázala ve dvanáctém gemu strhnout sadu na svou stranu, ale třetí set už zase byl pod taktovkou Novozélanďanky.

Raducanuová na začátku sady spadla a musela se nechat ošetřovat. Její pohyb ale nebyl na pohled nijak omezený a její soupeřka si tak zaslouží veškerý možný kredit za výkon v rozhodujícím setu. Sunová se prosadila na returnu v prvním gemu a pak zvýšila své vedení v sedmé hře, načež dopodávala. Sama si servis neprohrála.

Třiadvacetiletá tenistka původem z městečka Te Anau, která má také švýcarské kořeny, tráví většinu roku ve Spojených státech, nebo na Slovensku. Ze Slovenska totiž pochází její trenér Vladimír Pláteník, s nímž spolupracuje od minulého roku. Muž, jenž během trenérské kariéry vedl Dominiku Cibulkovou, Belindu Bencicovou, Ajlu Tomljanovicovou, Yaninu Wickmayerovou či Darju Kasatkinovou a Veroniku Kuděrmetovovou, je známý tím, že vyhledává hráčky mimo první dvoustovku a snaží se z nich udělat hvězdné tenistky.

A to se mu evidentně daří i se Sunovou, která byla ještě v prosinci minulého roku ve třetí stovce žebříčku WTA. Nyní, po senzačním postupu do wimbledonského čtvrtfinále, což Sunová oplakala, bude této rozjeté kvalifikantce patřit v novém vydání žebříčku 52. místo světa.

Ve čtvrtfinále si zahraje s Chorvatkou Donnou Vekičovou, která ve třech setech ukončila pouť Pauly Badosaové.

Krejčíková se Siegemundovou prošly do osmifinále
Barbora Krejčíková a Němka Laura Siegemundová zvládly náročný, několikrát kvůli dešti přerušený zápas druhého kola čtyřhry na Wimbledonu. Osmé nasazené porazily Američanky Hailey Baptisteovou a Alyciu Parksovou dvakrát 6:3, když se vůbec nenechaly rozhodit několika vynucenými odchody z kurtu a za celé klání si ani jednou neprohrály podání.

Pro Krejčíkovou se jednalo o takový ostřejší trénink před pondělním osmifinále dvouhry proti favorizované Danielle Collinsové.

Macháč s Čangem končí ve druhém kole
Tomáš Macháč a Č'-čen Čang nenašli ve druhém kole wimbledonské čtyřhry recept na jedenácté nasazené Maxima Gonzaleze a Andrese Molteniho a v soutěži končí. V utkání, které bylo dvakrát přerušeno kvůli dešti, nevyužili ani jeden ze tří brejkbolů a svým soupeřům podlehli 6:7(4), 4:6.

Oba páry v zápase skvěle podávaly. I v tiebreaku prvního setu byl k vidění pouze jeden mini-brejk. V koncovce druhé sady v desátém gemu dokázali Gonzalez s Moltenim skvěle returnovat a vybojovali jediný brejk zápasu při podání českého tenisty, čímž také duel zakončili.

„Myslím, že jsme nehráli špatně. Soupeři zahráli velice dobře tiebreak, bylo to jen o jednom míčku. Pak jsme měli šanci je brejknout, ale nevyužili jsme ji. A v posledním gemu měli soupeři trošku štěstí. Trefili dva dobré míče, prasátko a skvělý return na můj servis, a parťák zkazil normální volej. Bohužel se nám to dneska nepovedlo,“ zhodnotil Macháč.

Keysová vedla o dva brejky, kvůli zranění nakonec skrečovala
Americká tenistka Madison Keysová měla postup do čtvrtfinále Wimbledonu na dosah. Nad Italkou Jasmine Paoliniovou vedla ve třetím setu už 5:2 a měla výhodu dvou brejků. Pak ale začala mít problémy s levou nohou, kvůli čemuž si po devátém gemu vzala i pauzu na ošetření. Za stavu 3:6, 7:6 a 5:5 pak zápas s pláčem skrečovala.

Více se situaci věnujeme zde.

Vybrané zápasy 7. hracího dne Wimbledonu

Osmifinále dvouhry mužů
Tommy Paul (USA, 13.) – Roberto Bautista (ESP, 112.) 6:2, 7:6(3), 6:2
Carlos Alcaraz (ESP, 3.) – Ugo Humbert (FRA, 16.) 6:3, 6:4, 1:6, 7:5
Jannik Sinner (ITA, 1.) – Ben Shelton (USA, 14.) 6:2, 6:4, 7:6(9)
Grigor Dimitrov (BUL, 10.) – Daniil Medveděv (5.) 3:5 skreč

Osmifinále dvouhry žen
Paula Badosaová (ESP, 93.) – Donna Vekičová (CRO, 37.) 2:6, 6:1, 4:6
Jasmine Paoliniová (ITA, 7.) – Madison Keysová (USA, 13.) 6:3, 6:7(6), 5:5 skreč
Lulu Sunová (NZL, 123.) – Emma Raducanuová (GBR, 135.) 6:2, 5:7, 6:2
Emma Navarrová (USA, 17.) – Coco Gauffová (USA, 2.) 6:4, 6:3

Osmifinále čtyřhry žen
SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) – Fernandezová (CAN), Šibaharaová (JPN) 6:2, 3:2x přerušeno

2. kolo čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) – Baptisteová, Parksová (obě USA) 6:3, 6:3

2. kolo čtyřhry mužů
Gonzalez, Molteni (oba ARG) – MACHÁČ, Čang (CHN) 7:6(4), 6:4

1. kolo dvouhry juniorek
VENDULA VALDMANNOVÁ – Olivia Carneirová (BRA) 6:1, 6:1
ELIŠKA TICHÁČKOVÁ – Thea Frodinová (USA) odloženo
Flora Johnsonová (USA) – ALENA KOVAČKOVÁ odloženo
Iva Jovicová (USA) – JULIE PAŠTIKOVÁ odloženo
Gabia Paskauskasová (GBR) – LAURA SAMSON odloženo

1. kolo dvouhry juniorů
Viktor Frydrych (GBR) – MAXIM MRVA 6:1, 2:6, 2:6
PETR BRUNCLÍK – Henry Jefferson (GBR) odloženo
Alexandr Vasilev (BUL) – JAN KUMSTÁT odloženo

Kompletní program a výsledky naleznete zde.