Wimbledonské dojetí. Nevěděla jsem, jestli budu moct ještě hrát, plakala Badosaová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Třetí kolo na grandslamu je tenisovým svátkem a na Wimbledonu to platí obzvlášť. V této fázi turnaje rozhodně není nouze o zajímavá utkání mezi hvězdami. K jednomu takovému došlo v pátek na kurtu číslo 3, kde Paula Badosaová udolala v krásném souboji houževnatou Darju Kasatkinovou 7:6(6), 4:6 a 6:4.

Wimbledonská trojka se z hlediska kapacity krčí až za třemi největšími dvorci v All England Clubu, dva tisíce diváků ale dokáže vytvořit příjemnou kulisu. A to se přesně stalo při střetnutí Pauly Badosaové a sedm utkání neporažené Darji Kasatkinové.

Tenistky bojovaly o postup bezmála tři hodiny. Když už povrchové univerzálce Badosaové teklo do bot a prohrávala 3:4 a 15-40 ve třetím setu, zasypala svou skoro nechybující soupeřku kopou přesných úderů. Po proměněném mečbolu mohla u sítě upustit raketu, zvednout ruce nad hlavu a nechat se unášet emocemi.

„Není to poprvé, co jsem ve druhém týdnu grandslamu. Ale myslím, že je to pro mě nejvíc speciální, protože před pár měsíci jsem nevěděla, jestli budu moct ještě hrát tenis. Cením si každé minuty na kurtu a opravdu cítím lásku od publika,“ plakala dojetím šestadvacetiletá Badosaová, která postoupila do osmifinále Wimbledonu už potřetí v kariéře.

A jaký že příběh se skrývá za tak silnými emocemi?

Španělská kráska loni utrpěla únavovou zlomeninu v oblasti zad, zmeškala tři ze čtyř grandslamů a na tom čtvrtém – Wimbledonu – skrečovala druhé kolo. V žebříčku se někdejší světová dvojka propadla mimo elitní stovku. Do ní se tento týden po sérii slušných výsledků vrátila a díky postupu do osmifinále Wimbledonu už má jistý posun přibližně k 65. místu.

Kvůli loňskému zranění musí být partnerka Stefanose Tsitsipase mimořádně opatrná. „Některé dny jsou horší než jiné, ale je to zvládnutelné. Hodně si hlídám turnaje, které hraji, dny, kdy trénuji, a volné dny. Těch si možná vezmu více, než bych chtěla, ale to je jediná možná cesta,“ popsala Badosaová.

Jestliže je přemožitelka Karolíny Muchové a Brendy Fruhvirtové z úvodních dvou kol turnaje zdravá, obává se jí každá soupeřka. Ostatně rodačka z New Yorku si už letos připsala účast ve třetím kole Australian Open i Roland Garros, osmifinále v Římě a čtvrtfinále v Bad Homburgu.

Grandslamovým maximem Badosaové je čtvrtfinále z Roland Garros 2021. A pokud si udrží vysoký herní standard, mohla by tuto laťku už ve Wimbledonu překonat. V osmifinále ji čeká Donna Vekičová a v případném čtvrtfinále by narazila na jednu z hratelné dvojice Lulu Sunová, Emma Raducanuová.