Pátým titulem sezony se přiblížila letnímu cíli. Chci se dostat na US Open, hlásí Valentová

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletá Tereza Valentová dokázala minulý týden ve Starých Splavech vybojovat svůj druhý titul v kategorii ITF W75 a pátou trofej mezi profesionálkami v této sezoně. Přestože česká hráčka nebyla po celý turnaj zcela zdravotně v pořádku, dokázala se vypořádat se všemi nástrahami a opět se přiblížila ke splnění svého cíle – dostat se do kvalifikace grandslamového US Open.

Valentová po třech hladkých výhrách narazila na první vážnější překážku v semifinále domácího turnaje ITF. Rozjetou Korejku Su Jeong Jang ale nakonec porazila po obratu 4:6, 6:2 a 6:2. V sobotním finále, při němž gradovaly tropické teploty, pak porazila svou krajanku Anetu Kučmovou 6:3, 7:5 a mohla se začít radovat z obdobně cenné trofeje, jakou letos vybojovala už v Říčanech.

„Z hlediska zdravotního hendikepu pro mě bylo složitejší semifinále,“ přiznala v rozhovoru pro Tenisový svět Valentová, která v průběhu celého turnaje nebyla zdravotně stoprocentní. „Ale co se týče herní stránky, pak to bylo finále. Aneta hrála dobře a ještě ke všemu má finále vždy své specifikum,“ poznamenala česká šampionka.

Derby s Kučmovou bylo jako na horské dráze. Obě hráčky si prorážely neustále podání, k tomu panovalo velké vedro, jelikož zápas začal v pravé poledne. Kučmová navíc ve svém největším finále kariéry rozhodně nepůsobila špatným dojmem. „Překvapilo mě, jak Aneta hrála dobře, i přestože za sebou měla spoustu náročných zápasů,“ vysekla poklonu své soupeřce.

Ve druhém setu dokonce Valentová prohrávala 3:5 a už se pomalu začala smiřovat, že to bude hodně dlouhý zápas, který se bude rozhodovat ve třech setech. „Poté jsem ale vycítila šanci, tak jsem ji zkusila využít a naštěstí to vyšlo,“ měla radost hráčka pražské Sparty, která zápas zakončila ziskem čtyř gemů v řadě.

Ve světovém žebříčku se tímto vítězstvím posunula oficiálně na 287. místo. Její ranking přitom je ve skutečnosti ještě lepší, ale WTA neaktualizovala svůj žebříček po dohrání finále ve Starých Splavech. Valentové v živém rankingu náleží 262. místo. „Za každý posun v žebříčku jsem ráda. Na každém turnaji se snažím dosáhnout co nejlepšího výsledku, ale konkrétní žebříčkový cíl si nestanovuji,“ podotkla.

Valentová na začátku června vybojovala na juniorském Roland Garros tituly ve dvouhře i čtyřhře a splnila si tím sen o vítězství na grandslamovém turnaji. Ač přiznává, že ji láká vyhrát ještě nějaký další juniorský grandslam, tak se v současnosti spíš chce soustředit na tenis mezi profesionálkami. Byť ještě úplně nechce juniorskou kariéru uzavřít, vše k tomu začíná směřovat.

„Uvidíme, co čas přinese. Samozřejmě mě láká pokusit se vyhrát další grandslamy, ale priorita všech hráčů je uspět v dospělé kategorii,“ upozornila s tím, že jejím hlavním letním cílem je posun v žebříčku, aby se dostala do kvalifikace US Open. „Chci se dostat na US Open, proto jsem se rozhodla nehrát juniorský Wimbledon,“ dodala sedmnáctiletá Valentová, která se už pomalu začíná chystat na turnaj WTA Livesport Prague Open na kurtech pražské Sparty, kde se bude hrát od 21. července.