První šok Wimbledonu! Členka Top 10 padla s kvalifikantkou

- Jan Vojkůvka

Grandslamové turnaje jsou dějištěm, kde se mnohým plní sny. Jeden takový sen prožívá novozélandská kvalifikantka Lulu Sunová, která minulý týden prošla tříkolovou kvalifikací a v pondělním úvodním kole Wimbledonu skolila za dvě hodiny po setech 4:6, 6:2, 6:4 světovou osmičku a finalistku letošního Australian Open Čchin-wen Čeng z Číny.

Třiadvacetiletá Sunová si první hlavní soutěž grandslamu zahrála letos na Australian Open, kde rovněž úspěšně prošla kvalifikací. V úvodním kole však tato 123. žena světového žebříčku prohrála s Italkou Elisabettou Cocciarettovou.

Zatímco v Paříži se následně nedokázala kvalifikovat, minulý týden v Roehamptonu dokázala ustát dramatický třísetový souboj s Gabrielou Knutsonovou a následně se přes Filipínku Alexandru Ealaovou probila poprvé v kariéře do hlavní soutěže travnatého grandslamu. A v pondělí pak prožila své premiérové vítězství na jednom z nejslavnějších turnajů světa.

Los pro první kolo k Sunové přitom nebyl vůbec přívětivý. Do cesty jí postavil světovou osmičku Čchin-wen Čeng, která letos v Melbourne dokráčela až do finále. V All England Clubu však na tento výsledek nenavázala, protože Sunová byla nečekaně nad její síly.

Zápas rozehrála favorizovaná Číňanka výborně, získala první set a ve třetím gemu druhé sady měla hned tři brejkboly v řadě. Jenže nedokázala žádný využít a v těch chvílích se začal zápas lámat. Sunová totiž začala úřadovat.

Druhý set strhla Novozélanďanka na svou stranu brejky v šestém a osmém gemu a v rozhodujícím dějství už čínskou hráčku nepustila ani k jednomu brejkbolu. Přestože Čeng také svědomitě držela ve třetím setu podání a odvrátila brejkboly ve čtvrtém a šestém gemu, tak přišla desátá hra. V ní se Sunové povedlo čistou hrou na returnu zápas ukončit.

Zatímco Čeng prožívala velké zklamání z nepovedeného vstupu do Wimbledonu, Sunová si premiérovým vítězstvím v All England Clubu splnila sen o výhře na grandslamu. Byť jsou řeči o pohádkách tak trochu klišé, pro Sunovou se skutečně jedná o jednu takovou tenisovou pohádku. Mílovými kroky se totiž přiblížila k tomu, aby po Wimbledonu debutovala v elitní světové stovce.

V dalším kole bude hrát s lepší z dvojice Alison Van Uytvancková a Julia Starodubcevová, což jsou pro ni rozhodně hratelné soupeřky.