Wimbledon tlaku genderové neutrality nepodlehl. Pojmenování sběračů nezmění

- Jan Vojkůvka

Narozdíl od jiných grandslamových turnajů, Wimbledon se hodlá dál držet svých tradic. A to i v případě sběračů míčků, kterým se podle pohlaví říká buď ballboy u chlapců, nebo ballgirl u dívek. Pořadatelé travnatého grandslamu tak zatím odolávají neustále se zvyšujícímu tlaku ke genderové neutralitě.

Pokud nebudeme počítat US Open, kde jsou sběrači všeho věku profesionálové a berou za svou činnost standardní plat, na ostatních grandslamových turnajích vykonávají tuto činnost vesměs děti a dospívající. Na turnajích se pro tyto chlapce a dívky zažily termíny jako ballboy a ballgirl.

Jenže v dnešní době se takové termíny zkrátka nenosí. Zatímco US Open, kde jsou sběrači většinou dospělí lidé, používá termín „Ball crew“, což je neutrální označení pro všechny, tak na Roland Garros a Australian Open se pořadatelé rozhodli, že se připojí ke genderové neutralitě. Sběrače zkrátka nazývají „Ballkids“, tedy s důrazněním na to, že to jsou děti bez specifikovaného pohlaví.

Co se genderové neutrality týče, jedná se o směr k úplnému ukončení genderové diskriminace ve společnosti, například skrze genderově neutrální jazyk. Nazývání chlapců chlapci a dívek dívkami je zkrátka až příliš konkrétní.

Wimbledon ale, alespoň prozatím, kroky svých kolegů z Paříže a Melbourne odmítá. I během nadcházejícího ročníku se budou v All England Clubu používat standardní termíny ballboy a ballgirl. To se řadě fanoušků líbí, jiní to ale kritizují jako přežitek.

Taková je ovšem doba.