Macha Lake Open: Valentová vyhrála finálové derby a slaví pátý letošní titul

- Jan Vojkůvka

Turnaj ITF ve Starých Splavech má za sebou svůj poslední hrací den. Šampionkou domácí akce se stala sedmnáctiletá Tereza Valentová, která zvládla finálové derby s Anetou Kučmovou. Favorizovaná Valentová zvítězila za 93 minut po setech 6:3, 7:5 a vybojovala už pátý letošní titul.

Talentovaná česká tenistka, která před pár týdny ukořistila double na juniorském Roland Garros, pokračuje ve skvělých výkonech také mezi profesionálkami. Vítězka čtyř letošních turnajů, mezi nimiž vyčnívala zejména domácí akce v Říčanech, která byla kategorie W75, vyrovnala ve Starých Splavech své osobní maximum. Opět se jí totiž povedlo zvítězit na tzv. pětasedmdesátce.

Finále to pro Valentovou ale rozhodně nebylo snadné. Byť Aneta Kučmová postoupila ve Starých Splavech do největšího finále kariéry a už to označila za svůj největší úspěch, tak rozhodně nedala favorizované soupeřce nic zadarmo.

Duel, který nabídl hned 13 brejků, byl pro obě hráčky tak trochu horskou dráhou. V prvním setu se Valentová ujala vedení 4:1, načež si soupeřky prorážely servisy až do koncovky. Ačkoliv tedy hráčka pražské Sparty získala úvodní dějství v poměru 6:3, na podání nebyla až tak suverénní.

To se pak projevilo na začátku druhého setu. Kučmová dvakrát prorazila servis soupeřky a ujala se vedení 3:0. Valentová ovšem odpověděla stejnou mincí a srovnala na 3:3, načež ale opět ztratila podání. Kučmová dokázala brejk potvrdit a Valentová rázem čelila skóre 3:5.

Čtyřiadvacetiletá Kučmová ale nedovedla druhou sadu do vítězného konce a nevynutila si rozhodující set. Valentová zvládla podržet podání, pak srovnat na returnu na 5:5 a následně získat i další dvě hry, čímž zápas ukončila.

Po vítězství ve Starých Splavech se Valentová posune ve světovém žebříčku na 269. místo a už je opravdu velmi blízko k účastem v grandslamových kvalifikacích. Své kariérní maximum ovšem vylepší také Kučmová, které bude náležet 346. příčka.

Macha Lake Open, Staré Splavy (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
TEREZA VALENTOVÁ (335.) – ANETA KUČMOVÁ (436.) 6:3, 7:5