Djokovič otestoval koleno v exhibici. Je připraven?

- Jan Vojkůvka

Tradiční předwimbledonskou exhibici v Hurlinghamu využil jako svou generální prověrku grandslamový rekordman Novak Djokovič. Ačkoliv se na začátku června podrobil operaci menisku, dokázal se dát dohromady a v exhibičním utkání porazil Daniila Medveděva 6:3, 6:4. Vypadá to, že nic nestojí v cestě jeho překvapivé účasti ve Wimbledonu.

Byť to ještě před dvěma týdny vypadalo, že Djokovič může na účast ve Wimbledonu zapomenout, vše je zcela jinak. Srbská superhvězda už necelé dva týdny po operaci menisku, kterou absolvoval 5. června, zveřejnil video, jak dře v posilovně.

Postupem času začalo být zřejmé, že se nejedná jen o snahu vrátit se v plné síle pro olympijské hry v Paříži. Naopak, Djokovič stále více pomýšlel na to, že by přeci jen mohl stihnout Wimbledon, byť to bylo v rozporu s odhadovanou dobou léčby, která se měla protáhnout na zhruba tři až čtyři týdny.

V době, kdy měl Djokovič v podstatě teprve začínat s ostrým tréninkem, dokonce absolvoval zmíněnou exhibici v Hurlinghamu. Zjištění, že koleno ustálo nápor zápasu s Medveděvem velmi dobře, Srba nesmírně potěšilo.

„Chtěl jsem si dát šanci zahrát si letos Wimbledon,“ uvedl během svého pobytu v Hurlinghamu, kde jeho generálka dopadla skvěle. „Lékař, který mě operoval, je tady: je to MVP! V nemocnici odvedli fantastickou práci a já jim děkuji. Bez nich bych tady nehrál,“ pokračoval dojatě.

„Snažím se přemýšlet den po dni, uvidíme, kam se dostanu. Necítím se jako Superman nebo superhrdina, Taylor Fritz to dokázal také,“ připomněl, že stejnou procedurou si prošel Američan Fritz, s nímž byl Djokovič po operaci v kontaktu.

„Byl to první člověk, se kterým jsem po zranění mluvil, protože ho potkalo něco podobného. Podělil se se mnou o svou cestu a hodně mi pomohl. Ptal jsem se mnoha lidí, například Stana Wawrinky nebo Zlatana Ibrahimoviče (bývalý fotbalista, pozn. redakce), protože jsem se s podobným problémem setkal poprvé," vysvětlil.

Na tiskové konferenci pak hovořil i o zápasu s Medveděvem, který sice byl exhibiční, ale oba hráči předváděli výborný tenis. „Dnešní zápas jsem si užil. Daniil je samozřejmě jedním z nejlepších hráčů na světě. Děkuji všem, kteří se přišli podívat na tuto událost. Mohu vám říct, že hrát tenis svobodně bez bolestí je to nejlepší. Jsem vděčný, že jsem to mohl udělat,“ uvedl Srb.

„Odehrál jsem pár tréninkových setů a opravdu jsem sem chtěl přijet, abych si otestoval koleno a pochopil, jak se můžu pohybovat. Test dopadl dobře a jsem opravdu šťastný,“ pokračoval Djokovič. „Myslím, že spokojený je i můj tým. Byly to velmi intenzivní tři týdny po operaci. Vynaložil jsem spoustu hodin, abych dokončil rehabilitaci a pokusil se být připraven na Wimbledon," dodal.

Djokovič se má v úvodním kole utkat s českým kvalifikantem Vítem Kopřivou. Zápas se bude hrát v úterý.