Macha Lake Open: Kučmová skolila další favoritku! Ve finále ji doplnila Valentová

- Jan Vojkůvka

Turnaj ve Starých Splavech má za sebou předposlední hrací den. Z prvního semifinále se do nedělního souboje o titul prokousala Aneta Kučmová. Ve druhém semifinále uspěla po obratu Tereza Valentová, díky čemuž se v neděli bude hrát ryze české finále. Ve čtyřhře vybojovaly titul Anastasia Detiuc a Polka Maja Chwaliňská.

Parádními výkony se nadále ve Starých Splavech prezentuje Aneta Kučmová. Čtyřiadvacetiletá česká tenistka se probila do svého největšího finále kariéry, když na domácím turnaji kategorie W75 dokázala najít recept na favorizovanou Španělku Guiomar Maristanyovou. O rok starší soupeřku porazila za dvě a půl hodiny po setech 7:5, 2:6, 6:4.

„Mám ohromnou radost. Dá se říct, že je to největší úspěch mé kariéry. O to víc si toho cením a mám radost, že se tak stalo na domácí půdě. Ve Starých Splavech se mi hraje skvěle,“ řekla Kučmová pro Tenisový svět k postupu do největšího finále kariéry. „Takovou atmosféru běžně na turnajích nezažívám, takže si to užívám a snažím se z toho vytěžit pro sebe co nejvíc. Dnes se mi to podařilo a o to stejné se pokusím i zítra. Sice budu hrát proti Češce, takže to asi nebude zase tak dramatická podpora v můj prospěch, ale určitě bude skvělá atmosféra. Moc se těším a do zápasu dám všechno.“

Po výborném vstupu do prvního setu se Kučmová dostala do problémů a prohrávala 3:5. Skóre ale dokázala čtyřmi hrami v řadě otočit a ujala se vedení 1:0. Do druhé sady semifinálového klání vstoupila česká hráčka brejkem, pak ale ztratila dvakrát podání a s vývojem skóre už nedokázala nic udělat.

Příliš pozitivně pak nevypadal ani začátek třetího setu. Ze stavu 0:2 se ale Kučmové, i díky významné podpoře diváků, povedlo herně zvednout a dvěma brejky se dostala do vedení 3:2. Obě hráčky si pak několikrát ještě prorazily podání, načež se Kučmová dostala do vedení 5:4 a zápas dopodávala.

„Byl to hodně náročný zápas, jak fyzicky, tak i psychicky. Docela dobře jsem do něj vstoupila. Upřímně nevím, co se tam přesně stalo, když jsem ztratila vedení ze 3:1 na 3:5. Bylo ale důležité, že jsem zůstala pozitivní, díky čemuž jsem to pak otočila,“ hodnotila semifinále Kučmová, která v horkém počasí rychle přicházela o energii. „Už na konci prvního setu jsem cítila, že na tom nejsem úplně nejlépe se silami. Snažila jsem si to nepřipouštět a prostě hrát.“

„Víc se to projevilo ve druhém setu, ve kterém jsem záměrně nechodila do delších výměn, které ale bylo potřeba hrát a zvládat, protože jsem z nich dělala body a byla jsem v nich často lepší. I proto druhá sada byla rychlou záležitostí. Podobně začal i třetí set, ve kterém to bylo za chvilku 0:2. Byla jsem celkem dole, ale musím dát velký kredit divákům, kteří mě začali ještě víc podporovat a opravdu mě hnali,“ byla vděčná česká tenistka.

„Byli hrozně pozitivní, což mě nakoplo. Díky tomu jsem se do zápasu vrátila, začala jsem vyhrávat výměny i gemy. Hodně důležitý byl gem za stavu 4:4, kdy se mi povedlo soupeřku brejknout. Tam jsem to zvládla výborně hlavně psychicky,“ potěšilo Kučmovou. „Poslední gem jsem odehrála skvěle, byť není lehké takový zápas dohrát. Hodněkrát se mi stalo, že se mi nepodařilo proměnit hodně mečbolů. Dnes jsem ale zachovala chladnou hlavu a s přehledem jsem to dohrála, za což jsem ráda.“

Valentová zajistila české finále
Ryze domácí finále pak odpoledne zajistila ve svém semifinále Tereza Valentová. Vítězka dvouhry a čtyřhry na juniorském Roland Garros otočila souboj s rozjetou Su Jeong Jang z Jižní Koreje, která minulý týden prošla až do finále v Olomouci. Česká tenistka zvítězila po dvou hodinách a šesti minutách 4:6, 6:2, 6:2.

Zatímco první set rozhodl jediný brejk, na který dosáhla Jang v pátém gemu, od druhé sady se začaly servisy prorážet mnohem více. Valentová ve druhém dějství dosáhla na brejky ve čtvrtém a osmém gemu, díky čemuž mohla vstoupit do rozhodujícího dějství na podání.

To ale ztratila a posléze prohrávala 0:2. V tu chvíli ovšem česká favoritka zabrala a zápas ukončila ziskem šesti gemů v řadě. Ve finále díky tomu bude moci usilovat už o pátý letošní titul mezi profesionálkami.

Detiuc s Chwaliňskou vybojovaly titul
Anastasia Detiuc a Polka Maja Chwaliňská vyhrály v sobotu finále turnaje ITF ve Starých Splavech. Česko-polská dvojice uspěla v souboji se Šuo Feng a Sapfo Sakellaridiovou, které porazila za 76 minut po setech 6:3, 2:6, 10:6.

Pětadvacetiletá Detiuc vyhrála svůj druhý letošní a celkově dvacátý deblový titul ve všech kategoriích. V novém vydání žebříčku by měla figurovat na 81. místě.

Macha Lake Open, Staré Splavy (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
ANETA KUČMOVÁ (436.) – Guiomar Maristanyová (ESP, 253.) 7:5, 2:6, 6:4
TEREZA VALENTOVÁ (335.) – Su Jeong Jang (KOR, 232.) 4:6, 6:2, 6:2

Finále čtyřhry
Chwaliňská (POL), DETIUC – Feng (CHN), Sakellaridiová (GRE) 6:3, 2:6, 10:6