Wimbledon: Kopřiva schytal Djokoviče, Macháč Murrayho! Vondroušová začne proti Španělce

- Filip Lefenda

Jedenáct českých tenistů zná po pátečním dopoledni své soupeře pro úvodní kolo Wimbledonu. A nutno říci, že los byl k některým hodně nemilosrdný. Vít Kopřiva, jenž ve čtvrtek oslavil premiérový postup do hlavní soutěže, vyfasoval sedminásobného turnajového vítěze Novaka Djokoviče. Dvakrát triumfoval v All England Clubu v minulosti rovněž miláček domácího publika Andy Murray, na kterého narazí Tomáš Macháč. Obhájkyně loňského triumfu Markéta Vondroušová zahájí svou londýnskou pouť soubojem se Španělkou Jessicou Bouzasovou.

Mužský trojlístek čítá ještě Jakuba Menšíka. Rovněž osmnáctiletý debutant nebude mít vůbec jednoduchou práci. Utká se s kazachstánským ranařem Alexanderem Bublikem, jenž sází na trávě jedno eso za druhým.

Linda Nosková narazí na velezkušenou Saru Erraniovou. Sedmatřicetiletá Italka je bývalou singlovou pětkou a deblovou jedničkou. Kateřina Siniaková, jež se potýká s lehkým zraněním kyčle, začne proti kanadské kvalifikantce Marině Stakusicové.

Hodně nepříjemné protivnice čekají na Češky ze čtvrté desítky žebříčku. Barbora Krejčíková změří síly s někdejší světovou devítkou Veronikou Kuděrmetovovou z Ruska. Karolína Muchová nastoupila tento týden ke svému prvnímu letošnímu turnaji. V Eastbourne po dvou utkáních z preventivních důvodů odstoupila. V Londýně bude čelit bývalé dvojce žebříčku Paule Badosaové ze Španělska.

Velkou favoritkou na postup bude naopak předloňská čtvrtfinalistka Marie Bouzková. Hrát bude proti Julii Rieraové, Argentince z druhé stovky.

Wimbledonská finalistka z roku 2021 Karolína Plíšková zabojuje o druhé kolo proti nepříjemné levoruké Dianě Šnajderové, která je v žebříčku jen o pět míst níže. Na ruskou protivnici narazí také Brenda Fruhvirtová. V souboji dvou sedmnáctiletých supertalentovaných komet natrefí na Mirru Andrejevovou.

Hlavní soutěž 137. Wimbledonu startuje v pondělí 1. července. Ženská vítězka bude známa v sobotu 13. července, mužský šampion pak o den později.

Wimbledon, Londýn (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (38.) – Andy Murray (GBR, 115.)
JAKUB MENŠÍK (85.) – Alexander Bublik (KAZ, 23.)
VÍT KOPŘIVA (123.) – Novak Djokovič (SRB, 2.)

Kompletní los naleznete zde.

1. kolo ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) – Jessica Bouzasová (ESP, 83.)
LINDA NOSKOVÁ (26.) – Sara Erraniová (ITA, 84.)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (27.) – Marina Stakusicová (CAN, 164.)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (31.) – Veronika Kuděrmetovová (36.)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (35.) – Paula Badosaová (ESP, 113.)
MARIE BOUZKOVÁ (37.) – Julia Rieraová (ARG, 104.)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (42.) – Diana Šnajderová (47.)
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (88.) – Mirra Andrejevová (24.)

Kompletní los naleznete zde.