Nejlepší možný comeback! Muchová je bez ztráty servisu už ve čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Karolína Muchová, jež hraje po zranění svůj první letošní turnaj, zvládla na trávě v Eastbourne bez ztráty podání osmifinále proti Polce Linetteové. Postup do čtvrtfinále vybojovala za hodinu a 46 minut po setech 6:4, 6:1. Česká tenistka se před Wimbledonem ladí na vítěznou vlnu a nedává na sobě znát, že by jí měl chybět zápasový rytmus.

Sedmadvacetiletá Karolína Muchová má za sebou deset měsíců, během nichž jí zranění zápěstí nedovolilo hrát milovaný tenis. Zranění bylo natolik vážné, že od loňského US Open neodehrála žádný zápas a zmeškala například i premiérovou účast na Turnaji mistryň, kam se dokázala kvalifikovat.

Muchová se dlouho snažila pravé zápěstí léčit konzervativně, ale tato metoda nefungovala. V únoru tak podstoupila operaci. „Měla jsem šest týdnů sádru až po rameno, takže jsem s rukou nemohla nijak hýbat. Pak jsem měla další tři až čtyři týdny sádru jen po loket. Bylo to celkem deset týdnů, kdy jsem se nemohla nejen dotknout rakety, ale nemohla jsem si ani vyčistit zuby a obléct si tričko,“ popisovala česká tenistka, která si na návrat na kurty musela nakonec počkat až do června.

Po takřka deseti měsících se ale konečně postavila na kurt k prvnímu soutěžnímu utkání. V Eastbourne zahájila turnaj proti Jelině Avanesjanové, která ji ale příliš neotestovala. Hotovo bylo už po čtyřech gemech. Za stavu 3:1 ve prospěch Muchové její soupeřka skrečovala.

Pořádný test zápěstí a celkové kondice přišel ve středečním osmifinále. Česká hráčka se postavila proti Polce Magdě Linetteové, která v Eastbourne absolvovala už kvalifikaci a v úvodním kole porazila Anastasiu Pavljučenkovovou.

Muchová se prezentovala více než solidním výkonem. Ani jednou si neprohrála podání, přestože čelila sedmi brejkbolům, a Linetteovou přehrála ve dvou setech.

Klíčový byl už vstup do utkání. Hráčka z klubu I.ČLTK Praha prorazila polské soupeřce podání hned v prvním gemu a výhodu brejku si donesla až do koncovky. Také druhý set zahájila Muchová brejkem, když udolala Linetteovou přes osm shod. Tahanice pokračovaly i v dalších gemech a Muchová byla na returnu úspěšná také ve třetím a sedmém gemu, v němž zápas zakončila.

Ve čtvrtečním čtvrtfinále čeká na Karolínu Muchovou ještě náročnější zápas, který bude skutečnou průpravou před blížícím se Wimbledonem. Češka narazí na světovou dvanáctku Madison Keysovou.