Los kvalifikace Wimbledonu: Martincová vyzve dvanáctku, další Češky mají zrádné soupeřky

- Radek Štohl

Byla rozlosována také kvalifikace ženské dvouhry. O hlavní soutěž Wimbledonu se bude ucházet pět českých tenistek, včetně Terezy Martincové (214.), kterou čeká Darja Semenistá. Do akce půjdou rovněž Sára Bejlek (119.), Linda Fruhvirtová (147.), Gabriela Knutsonová (231.) a Dominika Šalková (149.).

Martincová to umí ve Wimbledonu rozjet. Před pěti lety z kvalifikace prošla do hlavní soutěže, o dva roky později dokonce postoupila do třetího kola, což je její dosavadní maximum na grandslamech. Letos z pěti zápasů na tomto povrchu vyhrála dva. Její příští soupeřka, nasazená dvanáctka Semenistá, naopak na trávě celkem absolvovala čtyři utkání s vyrovnanou bilancí 2:2.

Podruhé v řadě musí do kvalifikace na podniku velké čtyřky Linda Fruhvirtová. Devatenáctiletá tenistka se po neúspěšném boji na French Open o to pokusí na nejslavnějším turnaji světa, na úvod bude čelit nevyzpytatelné Priscille Honové (202.). Fruhvirtová v této sezoně naskočila do šesti duelů na trávě, tři vyhrála. Zkušenější Australanka se na ní naposledy představila loni.

Druhý zápas na travnatém povrchu v kariéře číhá na Dominiku Šalkovou. Premiéru si odbyla přesně před týdnem v Itálii, proti Indce Rainaové neuhrála ani set. Napravit to může už zítra, kdy se pokusí překvapit Annu Liovou (143.). Bývalá 44. hráčka světa se na Wimbledon naladila turnajovým prvenstvím na antuce ve Valencii.

Potřetí do kvalifikace grandslamu naskočí Gabriela Knutsonová. Sedmadvacetiletá Češka, jež byla už na 155. místě světa, při předchozích dvou možnostech neuspěla, což by ráda napravila při prvním startu o hlavní soutěž Wimbledonu. Úvodní dvě utkání na trávě sehrála minulý týden v Ilkley, připsala si jedno vítězství. V úterý bude chtít porazit Irinu Baraovou (220.), která od začátku května zvítězila jen ve třech duelech.  

Poslední českou zástupkyní v kvalifikaci je Sára Bejlek. Mladá tenistka v kvalifikaci Wimbledonu startuje potřetí, v minulých dvou letech vždy prohrála v úvodním kole. Uplynulý týden v Berlíně poprvé v kariéře zvítězila na trávě. O druhé vítězství bude usilovat proti Australance Maddison Inglisové (243.), bývalé 112. singlistce světa.

1. kolo kvalifikace ženské dvouhry
Maddison Inglisová (AUS, 243.) – SÁRA BEJLEK (119.)
Darja Semenistá (LAT, 107.) – TEREZA MARTINCOVÁ (214.)
Priscilla Honová (AUS, 202.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (147.)
GABRIELA KNUTSONOVÁ (231.) – Irina Baraová (ROU, 220.)
DOMINIKA ŠALKOVÁ (149.) – Ann Liová (USA, 143.)

Celý los najdete zde.