ITS Cup: Šampionkou se stala bývalá světová padesátka, pomstila Paštikovou

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník olomouckého ITS Cupu je za námi. V neděli se rozhodlo o vítězce ženské dvouhry, ve které triumfovala bývalá 50. hráčka žebříčku WTA Anna Bondárová. Ve finále porazila přemožitelku Julie Paštikové Su Jeong Jang z Jižní Koreje 6:3, 7:6(4). Pro Maďarku se jedná o druhý letošní a celkově šestnáctý singlový titul.

Aktuálně 106. tenistka žebříčku WTA v této sezoně vyhrála už pětasedmdesátku v portugalském Portu, v Olomouci tak na tento triumf navázala ve stejné kategorii turnajů pod hlavičkou ITF.

Cestou do finále Maďarka vyřadila Lolu Radivojevičovou, Sofii Costoulasovou, Kathinku von Deichmannovou a Carolinu Kuhlovou. Ve čtvrtfinále a semifinále musela jít Bondárová do tří setů, ale roli favoritky dokázala potvrdit.

Stejně jako ve finále, v němž si nasazená jednička zahrála s Korejkou Jeong. Ženu, která v semifinále porazila šestnáctiletou Julii Paštikovou po setech 4:6, 6:2, 6:0, dokázala Bondárová porazit za dvě hodiny a devět minut.

Do zápasu vstoupila maďarská tenistka hrůzostrašně a prohrála si hned zkraje dvakrát podání. Od stavu 0:3 ale zabrala, první set otočila šesti hrami v řadě a v náporu pokračovala i ve druhém dějství. Postupnými krůčky se dostala do vedení 4:1 s výhodou dvou brejků.

Jeong pak dvakrát prorazila servis Bondárové a srovnala na 4:4, načež ale maďarská hráčka opět uspěla na returnu a za stavu 5:4 mohla zápas dopodávat. Nepovedlo se jí to a rozhodnout nakonec musel až tiebreak, v němž Bondárová vyhrála 7:4 a třísetové drama nepřipustila.

Díky vítězství v Olomouci se Bondárová vrátí ve světovém žebříčku zpět do elitní stovky.

ITS Cup, Olomouc (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Anna Bondárová (HUN, 106.) – Su Jeong Jang (KOR, 254.) 6:3, 7:6(4)