Loučící se bývalá světová jednička jde na operaci. Přesto chce stihnout Wimbledon

- Jan Vojkůvka

Má to být jeho poslední sezona, poslední Wimbledon, poslední olympiáda. Bývalá světová jednička Andy Murray ovšem trpí zdravotními obtížemi, kvůli nimž skrečoval osmifinále v londýnském Queen's Clubu. Rozhodl se tak k radikálnímu kroku, který mu může pomoci, nebo veškeré jeho plány zhatit. O víkendu absolvuje menší operaci zad.

Obtíže se objevily těsně před jeho osmifinálovým zápasem v Londýně proti Jordanovi Thompsonovi. Jedná se o stejný problém, který měl během Roland Garros, ale tentokrát na opačné straně.

Po antukovém grandslamu podstoupil zákrok na levé straně zad, který tlumí bolest. Zároveň přiznal, že se v posledních měsících potýkal s celkovým diskomfortem. V Londýně se však identický problém objevil pro změnu na pravé straně.

„Po French Open jsem si nenechal ošetřit pravou stranu zad, protože... všichni tenisté máme degenerativní klouby a další věci v zádech, ale já jsem měl po celou kariéru problémy s převážně levou stranou,“ řekl Murray. „S pravou stranou jsem nikdy neměl příliš mnoho problémů.“

V Queen's Clubu se však tyto obtíže objevily, a tak musel za stavu 1:4 v prvním setu duel s Thompsonem skrečovat. „Už během předzápasové rozcvičky jsem se cítil dost nepříjemně. Pak jsem šel po schodech, těsně předtím, než jsem šel na kurt, a neměl jsem normální sílu v pravé noze. Nebyl to obvyklý pocit,“ cituje jej web Sky Sports.

„Neměl jsem žádnou koordinaci, moje pravá noha prostě nefungovala správně. Zpětně si přeju, abych na kurt nešel, protože to bylo pro všechny dost nepříjemné. Nedalo se nic dělat,“ dodal Murray.

Podle informací deníku Daily Mail by měl Murray podstoupit menší zákrok už v sobotu. Pevně věří, že mu tento zákrok pomůže nejen od bolestí, ale především se díky němu dokáže připravit na svůj poslední Wimbledon kariéry.

Sedmatřicetiletý Skot vyhrál během kariéry v All England Clubu dva tituly a touží ještě jednou startovat na travnatém grandslamu. Jelikož už dříve poznamenal, že v létě s největší pravděpodobností ukončí kariéru, tak pro něj může být Wimbledon dokonce derniérou na profesionálním okruhu. Následné olympijské hry, které v letech 2012 a 2016 vyhrál, pak mohou být jeho rozlučkou s britskou reprezentací.

Vše ale nyní závisí na tom, jak budou reagovat jeho záda na vybranou léčbu.