Alcaraze dráždí nové zkoušené pravidlo. Po překvapivé porážce ho zkritizoval

- Jan Vojkůvka

Snaha zrychlit tenis a dodat zápasům v dnešní uspěchané době větší atraktivitu, dostává nové obrysy. Tentokrát se na turnajích ATP v londýnském Queen's Clubu a německém Halle zkouší pravidlo, že okamžitě po konci výměny začne odpočet 25 sekund na uvedení dalšího servisu do hry. Carlos Alcaraz po své nečekané osmifinálové porážce na akci v Londýně toto pravidlo pořádně zkritizoval.

V současnosti v tenise platí, že hráči mají 25 sekund na přípravu a uvedení servisu do hry. Tento čas se začne odpočítávat ve chvíli, kdy rozhodčí zahlásí skóre po předchozí výměně, takže je čistě na citu umpirových rozhodčích, jestli po případné dlouhé výměně dají více prostoru k přípravě, nebo skóre zahlásí okamžitě a spustí tím časomíru.

Na travnatých turnajích v londýnském Queen's Clubu a německém Halle se ale zkouší pravidlo, kde se pětadvacetisekundový limit pro první servis začne odpočítávat okamžitě po dohrání výměny. A to se příliš nelíbí druhému hráči světa Carlosovi Alcarazovi, který po osmifinálové porážce s Jackem Draperem toto pravidlo zkritizoval.

A to nejen na tiskové konferenci, dost nelibě to nesl už během zápasu, kdy byla k vidění jeho debata s rozhodčím Mohamedem Lahyanim. „Řekl mi, že je nové pravidlo, taková nová věc, že se časomíra nikdy nezastaví. Okamžitě po skončení výměny se zase rozběhne,“ vrátil se k debatě během tiskové konference po londýnské porážce.

„Myslím, že pro hráče je to něco špatného. Chci říct, že jsem skončil výměnu u sítě a neměl jsem ani čas si říct o míče,“ popisoval Alcaraz. „Neříkám, že mám chodit pro ručník a nespěchat. Ale mám pocit, že si nemůžu říct o míčky pro podání. Je to šílené,“ zlobil se. Tenisté si před servisem rádi vybírají míčky, se kterými půjdou hrát, jelikož některé jsou ohrané víc než jiné. To ale podle něj s tímto pravidlem pořádně nelze.

„Myslím, že něco takového jsem v tenise ještě neviděl. Když hrajete dlouhou výměnu nebo končíte u sítě, máte čas si buď dojít pro ručník a otřít se, nebo okamžitě zahájit svou rutinu a požádat o, v mém případě, čtyři míče. Tím se soustředím na další výměnu,“ pokračoval Španěl, který připomněl, že každý hráč má svou rutinu před servisem, kterou opakuje pro lepší koncentraci. „Dneska jsem měl pocit, že celou dobu musím pospíchat. Neměl jsem čas na svou rutinu. Myslím si, že pro hráče je to něco špatného,“ dodal šampion nedávného Roland Garros.