VIDEO: Úder roku? Takto zlomila světová jednička odpor soupeře

- Filip Lefenda

Jannik Sinner má za sebou úspěšnou travnatou premiéru. Na pětistovce v německém Halle sice začala světová jednička prohraným tiebreakem, ve zbylém průběhu už ale ztratil favorit s Nizozemcem Tallonem Griekspoorem všehovšudy pět her. K triumfu 6:7(8), 6:3 a 6:2 se hvězdný Ital odrazil v polovině druhého dějství neskutečným winnerem, který je na sociálních sítích skloňován coby úder roku.

Griekspoor měl za sebou povedený turnaj v Hertogenboschi, na domácí trávě si minulý týden zahrál semifinále. To Sinner si musel na nový povrch chvíli zvykat. V Halle ztratil úvodní sadu skrze tiebreak, ve kterém vedl už 5:1 a disponoval dvěma setboly.

Nizozemec pak držel krok i v úvodu druhého setu, a to zejména díky funkčnímu servisu, který neztratil až do stavu 2:3. V šestém gemu už zvládl Sinner odpor protivníka definitivně zlomit. Klíčový brejk si přitom zajistil naprosto fantastickým způsobem.

Griekspoor měl při výhodě Itala herně navrch. Číhal u sítě a zdálo se, že výměnu forhendem do protipohybu bez problému urve pro sebe. Opak byl ovšem pravdou. Míč vyskočil o pásku a Sinner vycítil šanci. Rozkmital své rychlé nohy, životním sprintem prasátko doběhl a těsně před druhým dopadem balonu zahrál v pádu neskutečný forhendový prohoz.

Zlomový moment nasměroval Sinnera nejen za výhrou ve druhém setu, ale i celém utkání. V rozhodujícím dějství vzal Griekspoorovi ještě dvakrát podání, a mohl tak slavit postup do osmifinále. V tom bude ve čtvrtek jeho soupeřem Fabián Marozsán z Maďarska.