Druhá výhra na trávě! Nosková skolila v Berlíně hvězdnou Kerberovou

- Marek Bartošík

Linda Nosková (28.) si připsala na travnaté pětistovce v Berlíně velmi cenný skalp. Devatenáctiletá Češka si v prvním kole poradila s trojnásobnou grandslamovou vítězkou Angelique Kerberovou (224.) po dvou hodinách boje a setech 7:6(4), 2:6 a 6:4. V osmifinále ji čeká buď Tunisanka Uns Džábirová (10.), nebo Číňanka Sin-jü Wang (40.).

Teprve ke svému pátému profesionálnímu utkání na zeleném pažitu nastoupila Linda Nosková. Na klouzavém povrchu debutovala loni, kdy zaznamenala bilanci jedné výhry a tří porážek.

Druhé profesionální vítězství mezi ženami vybojovala v úterý na berlínské trávě, kde skolila vítězku Wimbledonu z roku 2018 Angelique Kerberovou. Že šestatřicetileté Kerberové tráva svědčí, dokazuje i její finálová účast na Wimbledonu 2016 a také trofeje z Bad Homburgu (2021) a Birminghamu (2015).

Nosková se velezkušené soupeřky nezalekla a v prvním setu odskočila do vedení 4:1, respektive 5:2. O tuto výhodu sice přišla, následně však uspěla v tiebreaku. Druhé dějství bylo vyrovnané do stavu 2:2, další čtyři gemy ukořistila německá hvězda.

Česká teenagerka se po nevydařené druhé sadě dokázala nakopnout a v té rozhodující se prosadila na returnu ve třetí hře. To bylo také jediné ztracené podání v závěrečném setu, v němž Nosková nečelila ani jednomu brejkbolu soupeřky.

„Byl to pro mě první letošní zápas na trávě, takže byl těžký, obzvlášť proti takové hráčce. Bylo mi ctí proti ní hrát. Myslím, že tráva je její nejlepší povrch. Snažila jsem se zůstat soustředěná a držet si servis,“ uvedla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Nosková.

Čtvrtfinalistka letošního Australian Open si pomohla k postupu celkem 48 vítěznými údery, její soupeřka Kerberová jich trefila 36. Obě tenistky zahrály 28 nevynucených chyb, v této statistice tedy skončily v kladných číslech.

Ecotrans Ladies Open, Berlín (ženy, GER, 802 237 EUR, tráva)
1. kolo dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (28.) – Angelique Kerberová (GER, 224.) 7:6(4), 2:6, 6:4