Eso, eso a zase eso! Bombarďák Raonic překonal rekord Karloviče

- Marek Bartošík

Přesně devět let vydržel rekord v počtu nastřílených es v třísetovém utkání. Někdejšího chorvatského rekordmana Iva Karloviče v pondělí překonal Kanaďan Milos Raonic, který trefil na travnatém turnaji ATP v Queen’s Clubu proti Britovi Cameronovi Norriemu neuvěřitelných 47 es! To je o dvě více, než zaznamenal Karlovič v souboji s Tomášem Berdychem na travnaté akci v Halle.

Není žádným objevem, že Milos Raonic (186.) patří k nejlépe servírujícím tenistům v tomto tisíciletí. Kanaďan naplno předvedl svůj um v úvodním kole pětistovky v Queen’s Clubu, kde udolal domácího Camerona Norrieho (39.) poměrem 6:7(6), 6:3 a 7:6(9).

Někdejší třetí hráč žebříčku nastřílel v utkání 47 es a vymazal oba brejkboly soupeře, jenž se zmohl „pouze“ na 12 es. Třiatřicetiletý Raonic navíc v závěrečném tiebreaku odvrátil při svém podání dva mečboly.

„Vzhledem k výsledku a dvěma odvráceným mečbolům jsem pravděpodobně potřeboval každé eso. Servis byl vždy mým nejdůležitějším úderem. Je to sice malý, ale zajímavý a smysluplný rekord,“ řekl pro web ATP hvězdný Kanaďan, který letos kvůli zdravotním potížím hraje teprve svůj pátý turnaj.

Bombarďák Raonic si výrazně vylepšil osobní rekord, v třísetovém mači totiž dosud nejvíce nastřílel 38 es. Před třinácti lety v Memphisu i díky nim porazil Radka Štěpánka 6:4, 6:7(10) a 7:6(1).

Dosavadním rekordmanem v utkání na dva vítězné sety byl Ivo Karlovič, jenž si před devíti lety v Halle pomohl k výhře nad Tomášem Berdychem celkem 45 esy. O jedno méně nastřílel o rok dříve v Záhřebu proti Danielu Brandsovi.