Wimbledon oznámil rekordní odměny, za deset let vzrostly na dvojnásobek

- Filip Lefenda

Nejlepší tenisté a tenistky budou na letošním Wimbledonu usilovat o podíl z celkové dotace 50 milionů liber (téměř 1,5 miliardy korun). Zvýšení odměn na rekordní hodnotu bylo londýnskými organizátory oznámeno ve čtvrtek.

Oproti loňskému ročníku došlo k navýšení sumy, kterou si mezi sebou účastníci travnatého grandslamu rozdělí, o 5,3 milionu liber (nárůst o 11,9 procenta). Za posledních deset let se pak celková dotace Wimbledonu rovnou zdvojnásobila, v roce 2014 činila 25 milionů liber.

Vítězové ve dvouhře letos vyinkasují o 350 tisíc liber více než před rokem, a to 2,7 milionu liber, v přepočtu tedy bezmála 79 milionů korun. Poražení finalisté si přijdou na 1,4 milionu liber (skoro 41 milionů korun).

Polepší si rovněž tenisté, kteří v All England Clubu vypadnou hned v prvním kole. Nově si přijdou na 60 tisíc liber (více než 1,7 milionu korun). Před rokem činila odměna o pět tisíc liber méně.

Více dostanou i deblisté. Prize money pro čtyřhru stouply v porovnání s předešlým ročníkem o 11,9 procenta. O 14,9 procenta více financí poputuje rovněž na kvalifikaci.

Hlavní soutěž třetího grandslamového podniku sezony je na programu od 1. do 14. července. Tituly budou obhajovat Markéta Vondroušová a Španěl Carlos Alcaraz.