Spolupráce se Šafářovou či Strýcovou? Holky chtějí být skvělé, říká Knap

- Marek Bartošík

Dříve se proháněly po tenisových dvorcích a sbíraly velké úspěchy, teď jsou z nich televizní expertky a komentátorky. Lucie Šafářová, Kristýna Plíšková, Barbora Strýcová, Klára Koukalová, Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká se na stanici CANAL+ Sport jako týmové parťačky věnují tématu, o němž ví za léta strávená na elitním okruhu patrně všechno. Nejen o tom, jak se s někdejšími hvězdami bílého sportu spolupracuje, se v rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal jejich kolega Karel Knap.

Původně pro vás byly Lucie Šafářová či Barbora Strýcová respondentkami na významných tenisových akcích. Jaká je to změna, že jsou z nich nyní vaše kolegyně?
Díky nim zas tak moc ne. Ony byly všechny jako hráčky skoro vždycky fajn, bylo potěšení se s nimi bavit. Dřív, když jsem dělal rozhovory třeba s hokejisty, někteří odsekávali nebo vůbec nevyšli z kabiny. Na tenistkách je obdivuhodné, že na velkých turnajích nebo Fed Cupu na rozhovor vždy přišly. I když se během něj rozbrečely, protože smutek a naštvání z porážky nezvládly, stejně na otázky odpovídaly. Neodflákly to frázemi. Jsou fakt statečné a zvyklé na tlak, nejsou to žádné dámičky. Už tehdy vznikl prima vztah, který se promítá do toho, jak spolu vycházíme dnes.

Hrály zmíněné dojmy roli i při začátku vaší spolupráce?
Ano, když jsem se bavil se Šafi nebo Bárou, jestli by nechtěly s CANAL+ Sport spolupracovat, říkal jsem jim, že bylo fajn s nimi vést rozhovory a psát o nich. Bylo hezké slyšet, že ony naši spolupráci vnímaly podobně. Jen jsme ji trochu posunuli. Spolupracujeme dál, ale jsme na stejné straně. Snažím se jim pomoct, aby se cítily co nejlíp v roli, kterou mají. Ať už je to komentování zápasu, úloha expertky ve studiu nebo živý rozhovor s hráčkou v angličtině. Ony jsou extrémně ochotné a učenlivé, chtějí se zlepšovat. Lidsky je to fajn, toho si vážím asi nejvíc. Věříme si, vycházíme si vstříc a rádi se vidíme.

Jak reagují současné tenisové hvězdy na situaci, kdy je mají zpovídat jejich bývalé týmové parťačky z reprezentace, respektive soupeřky z okruhu?
Myslím, že to pro nás je velmi důležité. Třeba když Kája Plíšková přišla v Dubaji na rozhovor, zpovídala ji Šafi a končila otázkou: „Jdeš na párty?“ Kája odpověděla: „Jdu!“ A Šafi říkala: „Já taky. Tak se tam uvidíme!“ Taková známost a důvěrnost mezi běžným reportérem a hráčkou se jen tak nevidí.

Podobných příkladů je za měsíce fungování projektu jistě více. Vybavíte si ještě nějaký?
Když šla Pavljučenkovová v Linci za Klárou Koukalovou na rozhovor do našeho studia. Najednou se Nasťa úplně rozzářila: „Co tady děláš? Ahoj!“ Bylo to pro ni něco jiného, než kdyby viděla úplně cizí osobu. A když Šafi dělala v Dubaji rozhovor s Coco Gauffovou nebo Arynou Sabalenkovou, byly to stejné reakce. Objevil se jim ve tváři úsměv. Rozhovory byly na jiné úrovni, hvězdy se tvářily jinak, protože věděly, s kým mají tu čest. Pomůže to prolomit ledy ještě předtím, než natáčení začne. Na české i zahraniční hráčky to dělá moc fajn dojem. Už když žádáme o rozhovor, napíšu k tomu, že ho povede Andrea Hlaváčková, Šafi nebo Klára. Má to takový glanc.

Jde v otázkách od holek poznat, že tenis dříve profesionálně hrály?
Stoprocentně. Je vidět, že bývalé hráčky mají tenis v malíku. Dokážou se zeptat naprosto trefně. Postřehnou, že velmi dobře fungoval kick při druhém servisu a že to soupeřce nesedělo. A hned vidíte, jak hráčka už v průběhu otázky přikyvuje, protože ví, že expertka ví.

Kdo je ještě součástí vašeho týmu, v němž dominuje šestice bývalých tenistek, nyní expertek?
K šesti Charlieho andílkům máme ještě jednoho borce jménem Jiří Fencl, s ním dohromady tedy máme sedm expertů. Jirka dělá obrovské pokroky v komentování. Ještě jsme ho neměli ve studiu, ale v komentování je výborný.

Jedná se o stejného Jiřího Fencla, který dříve trénoval Markétu Vondroušovou nebo Lucii Hradeckou?
Ano, trénoval Markétu krátce předtím, než vyhrála Wimbledon. Potom ale ze zdravotních důvodů udělal od tenisu dva kroky dozadu. Musel se poprat s vážnou nemocí. Problém není stále úplně vyřešen, ale Jirka s námi spolupracuje. Navrhl jsem mu, jestli by si nezkusil komentování. Řekl, že když mu to síly dovolí, rád to zkusí. Zažral se do toho a jde mu to výborně. I holky říkají, že když s ním komentují zápas, je to pohoda. Mám z toho radost. Jirka toho moc ví, zná všechny hráčky i zákulisí a prostředí turnajů. To se promítá do jeho komentáře. Teď budou mít na CANAL+ Sport ještě trochu víc práce, protože nově vysíláme všechny zápasy českých a slovenských hráček v singlu i deblu na akcích WTA Tour, na něž držíme vysílací práva.

DOBRÝ? TO JE ZA TŘI!

Dokážete postupně ke všem expertkám říct, v čem je jejich síla? Případně co se jim za dobu jejich působení na Canal+ Sport povedlo?
Lucka Hradecká udělala výborný obsáhlý rozhovor s Maruškou Bouzkovou. Jsou kamarádky a hrály spolu úspěšně debla. Maruška jí vyprávěla spoustu historek z cest a tenisového zákulisí. Andrea Hlaváčková je zase zkušená mediální postava, která pracuje i na Radiožurnálu. Před kamerou působí přirozeně a při komentáři je výřečná. Pozvali jsme ji do studia v Římě a svým nadšením ho rozsvítila. Navíc její manžel (Fabrizio Sestini, pozn. red.) pracuje pro WTA, takže má spoustu informací ze zákulisí. Je moc fajn mít ji na své straně.

A co třeba Kristýna Plíšková, jejíž dvojče Karolína stále hraje na okruhu WTA?
Kristýna je taky báječná. Na delší dobu zmizela z očí, protože pečuje o chlapečka Adama (manželem Kristýny Plíškové je úspěšný slovenský fotbalista Dávid Hancko, pozn. red.). Přerušila kariéru, takže nebyla moc vidět, ale tenis pořád sleduje a nadchlo ji komentování. Nedávno komentovala úplně sama a vedla si výborně. Dokázala velmi dobře vyvážit osobní pohledy a expertní postřehy s přípravou. Nachystala si statistiky. Nejdřív mi psala, že byla strašlivě nervózní, ale nebylo to na ní znát. Taky jsem ji poprosil, aby pro nás udělala velký rozhovor se sestrou Karolínou.

Jak komentování a obecně práci expertky prožívá emotivní Barbora Strýcová?
Bára ještě předtím, než se jí narodila holčička, komentovala poprvé sama. Nejprve – jako ostatní – komentovala ve dvojici, buď se zkušeným komentátorem, nebo s kolegyní, kdy se rozložila zátěž. Bára měla trému a obávala se, jak to zvládne. Nebylo jednoduché, když byla v kabině sama, ale zvládla to dobře. A ptala se: „Jaké to bylo? Jak mi to šlo?“ Tak jsem jí psal: „Dobrý.“ A ona odpověděla zklamaně: „Dobrý? To je za tři!“ (směje se) Psal jsem jí: „Ne, napoprvé to bylo výborný.“ Připravil jsem si asi deset poznámek ke komentáři. Ona byla velmi ráda, že jsme se o tom pobavili. Holky vyžadují zpětnou vazbu a chtějí vědět, jak si vedly. Taky Bára reagovala velmi aktivně. To naše expertky spojuje: chtějí být výborné a dělat práci naplno, ne si ji jenom odbýt a jít domů.

Narazila už některá z expertek na moment, kdy třeba udělala chybu?
Klára Koukalová při živém natáčení ve Stuttgartu odcházela od kurtu po rozhovoru a dostala signál, že se má pomalu přesunout. Klára ale ve zmatku, který tam nastal, mylně rozuměla, že má přestat mluvit. Asi na vteřinu, možná na vteřinu a tři čtvrtě „zamrzla“, než kolegyně Veronika Kubíčková navázala a pokračovala ona. V nastalém frmolu to na obrazovce skoro nebylo vidět, běžný divák by si ničeho nevšiml. Kláru ale zádrhel doteď to mrzí.

Je to stále téma k rozpravě?
Bavíme se o tom, že to bylo přirozené a že neudělala hrubou chybu. Ale ona si to nedá vymluvit, i když už slyšela asi tisíckrát, že si to nemá tolik brát k srdci. Ona chce být perfektní a ví, že tohle nebylo perfektní. Všechny holky jsou profesionálky v komentování i ve studiu, kde jsou jako expertky. Klára už komentovala dřív, takže tuto disciplínu zvládá bravurně. A zlepšuje se i ve studiu, chce být prostě co nejlepší.

Zbývá nám ještě Lucie Šafářová, která se blýskla mimo jiné velkým rozhovorem s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Právě s extravagantní Američankou získala mezi lety 2015 a 2017 celkem pět grandslamových trofejí ve čtyřhře.
Rozhovor trval půl hodiny a byl velmi zábavný a přirozený. Holky v něm oznámily, že si spolu ještě letos zahrají na WTA Tour. Šafi má dar svým úsměvem okouzlit kdekoho, působí elegantně. Když za ní přijde Gauffová nebo Sabalenková, ty holky se hned rozesmějí a Šafi s nimi dokáže z fleku udělat rozhovor v angličtině, který se dá v podstatě hned pustit ve studiu.

Platí, že máte s expertkami i skupinu na WhatsAppu?
Ano, mají ještě svoji, kde já nejsem. (směje se) Tam si mezi sebou vyřizují a píšou spoustu věcí. Ale aktivní jsou taky v dalších chatech, třeba čistě komentátorském nebo ve skupině pro všechny lidi, kteří pracují pro náš projekt WTA. Holky často posílají příspěvky o tom, co se stalo v tenise, také videa a své bezprostřední reakce. Jsou tam i různé fórky. Třeba když šla Kristýna Plíšková poprvé komentovat sama, všichni ji povzbuzovali, že to zvládne. A ona psala, že se třese jak osika. Komunikace je bezprostřední a díky ní vidíme, že tenisem žijou. Hrály ho od malička, znají ho a zajímá je. Díky této práci v něm můžou zůstat a pokračovat v tom, co se naučily.


Galerie