Paříž, epizoda 2. Jak české tenistky vyhlížejí start pod pěti kruhy?

- Jan Kousal, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Sotva skončilo tenisové Roland Garros a už se zase řeší Paříž. Hlavní město Francie totiž letos, oproti jiným rokům, nehostí „jen“ antukový grandslam. Na přelomu července a srpna přivítá tenisty znovu, tentokrát při příležitosti olympijských her. Otázkou však je, komu všemu bude tento velký sportovní svátek dopřán. V českém táboře je tradičně nával především mezi ženami. S jakými nadějemi směrem k olympiádě vzhlížejí reprezentantky?

Asi nejvíce jsou zraky českých fanoušků upřeny pochopitelně na Markétu Vondroušovou, která si na právě skončeném Roland Garros upevnila pozici aktuální české jedničky. „Návrat z trávy na antuku bude zase změna, ale moc ráda reprezentuji a těším se na olympiádu,“ počítá s účastí hráčka, jejímž nejbližším cílem bude obhajoba wimbledonského titulu.

Před třemi lety v Tokiu si Vondroušová sáhla na stříbro v singlu, v Paříži by se znovu, stejně jako v Japonsku, mohla představit i ve čtyřhře. „Uvidíme, kdo z nás se tam dostane. A taky, jak na tom bude Kája Muchová. Podle toho se budu rozhodovat,“ tuší. Start v mixu už si dovede představit méně. „Nevím, jestli Jirka Lehečka bude úplně ready. Všechny tři soutěže bych asi ale hrát nechtěla, to už by bylo až moc náročné.“

Další tenistkou, bez které si delegaci do Paříže jen těžko lze představit, je Kateřina Siniaková. Ta by se vedle obhajoby zlata ve čtyřhře po boku Barbory Krejčíkové mohla představit premiérově i ve dvouhře. Aktuálně je ale první náhradnicí, protože dlouho zraněná Karolína Muchová může pro start na olympiádě využít chráněný (speciální) žebříček.

„Když se dostanu na olympiádu i v singlu, budu jenom ráda, ale je to ještě daleko, předtím je ještě tráva a další grandslam,“ směřuje zatím pozornost jinam Siniaková. „Na debla se těším, snad tam nebude problém s nějakou kvalifikací,“ doufá tenistka z Hradce Králové.

Stejně tak by do Paříže měla zavítat Barbora Krejčíková, její zlatá souputnice z Tokia. „Snad to nezakřikneme,“ přeje si hráčka, která na Roland Garros 2021 vyhrála dvouhru i čtyřhru.

Pro seznam účastnic olympiády je určující žebříček WTA z tohoto pondělí, tedy 10. června. Vzhledem ke kvótě maximálně čtyř singlistek z jedné země by se měla pod pěti kruhy představit kromě Vondroušové, Krejčíkové a Muchové i teenagerka Linda Nosková.

„Byl by to jeden z mých snů se tam v devatenácti letech dostat. Ale je nás na to dost Češek,“ uvědomovala si Nosková ještě během Roland Garros.

Olympijský turnaj v Paříži se uskuteční od soboty 27. července do neděle 4. srpna v antukovém areálu Rolanda Garrose. Mezinárodní tenisová federace zveřejní kompletní seznam účastníků až 4. července.

Na minulých hrách v Tokiu se česká tenisová výprava radovala ze dvou medailí: Markéta Vondroušová získala stříbro ve dvouhře a Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou oslavily zlato ve čtyřhře.