Zápis do historie! Pavič zkompletoval na Roland Garros unikátní sbírku

- Marek Bartošík

Chorvatský tenista Mate Pavič (na fotografii vpravo) triumfoval spolu s Marcelem Arévalem ze Salvadoru ve čtyřhře na nedávném Roland Garros, kde ve finále porazili italské duo Simone Bolelli, Andrea Vavassori 7:5 a 6:3. Třicetiletý Pavič tím zkompletoval kariérní grandslam. Na kontě má navíc i zlatou olympijskou medaili z Tokia, může se tedy pyšnit dokonce zlatým kariérním grandslamem!

Mate Pavič se stal teprve šestým deblistou historie, kterému se povedlo na zmíněnou metu dosáhnout. Před ním zvítězili na všech čtyřech grandslamech a zároveň na olympijských hrách pouze Australané Todd Woodbridge a Mark Woodforde, americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi a Kanaďan Daniel Nestor.

Na mužském okruhu ATP dosáhli na zlatý kariérní grandslam také Američan Andre Agassi a Španěl Rafael Nadal. Celkem se tedy jedná o pouhou osmičku vyvolených hráčů. Na ženské WTA tour se kompletní sbírkou grandslamů plus olympijskou medailí pyšní taktéž dvě singlistky a šest deblistek, patří k nim i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Levou rukou hrající Pavič je ve svých třiceti letech mezi deblovými specialisty stále mladíkem, například jeho konkurenti Rohan Bopanna, Rajeev Ram a Máximo González už oslavili čtyřicátiny. Jestliže mu vydrží zdraví, bude mít velkou šanci přidat další úspěchy.

Rodák z chorvatského Splitu ovládl vždy s jiným parťákem postupně Australian Open 2018 (Oliver Marach), US Open 2020 (Bruno Soares), Wimbledon 2021 (Nikola Mektič) a již zmíněné Roland Garros 2024 (Marcelo Arévalo). K tomu přidal s Mektičem zlatou olympijskou medaili z olympiády v Tokiu (2021).

Na elitním okruhu získal zatím 38 deblových trofejí, v minulosti byl 57 týdnů světovou jedničkou. Nyní je v žebříčku devátý. Jeden z nejlepších deblových specialistů posledních let se navíc třikrát radoval z grandslamové trofeje ve smíšené čtyřhře (US Open 2016, Australian Open 2018, Wimbledon 2023). Je také vítězem Davis Cupu z roku 2018.