Hvězdná čtyřhra ano, Wimbledon ne. Nadal dává přednost olympiádě

- Marek Bartošík

Ani letos se Rafael Nadal (264.) nezúčastní Wimbledonu, kde slavil v letech 2008 a 2010 titul. Legendární Španěl naopak počítá s letní olympiádou v Paříži, která se uskuteční na přelomu července a srpna v antukovém areálu Rolanda Garrose. A jak potvrdil na středeční tiskové konferenci kapitán španělské reprezentace David Ferrer, osmatřicetiletý Nadal se pod pěti kruhy zúčastní i čtyřhry po boku světové dvojky Carlose Alcaraze.

Deblový pár snů. I tak by se dala pojmenovat spolupráce čerstvě trojnásobného grandslamového šampiona Carlose Alcaraze a majitele dvaadvaceti grandslamových vavřínů Rafaela Nadala.

O spojení těchto superhvězd bílého sportu pro pařížskou olympiádu se už dlouho spekulovalo, nyní je jejich start potvrzen z oficiálních míst. Španělé si v areálu Rolanda Garrose brousí zuby na zisk medailí, Alcaraz i Nadal budou pochopitelně patřit také k hlavním hvězdám ve dvouhře.

Zatímco Nadal je čtrnáctinásobným králem Paříže, teprve jednadvacetiletý Alcaraz si tam nedávno připsal první titul z antukového grandslamu. Nadal je navíc velmi kvalitním deblistou, v této disciplíně získal jedenáct trofejí včetně tří titulů z turnajů ATP Masters 1000 a olympijského zlata z Ria de Janeira (2016). Tehdy byl jeho parťákem Marc López.

Alcaraz má se čtyřhrou o poznání méně zkušeností, na profesionálním okruhu v ní odehrál pouze sedm zápasů se zápornou bilancí tří výher a čtyř porážek. I několik málo výsledků ale napovídá, že by mohl v pro něj netradiční disciplíně zazářit.

Kromě Alcaraze a Nadala jsou ve španělské nominaci pro dvouhru na olympijských hrách v Paříži ještě Pablo Carreňo Busta (876.) a Alejandro Davidovich Fokina (32.). Dvaatřicetiletý univerzál Carreňo Busta využil pro účast stejně jako Nadal chráněný žebříček. Nedostalo se tak na Pedra Martíneze (47.), který je v aktuálním rankingu třetím nejlepším Španělem za Alcarazem a Davidovichem Fokinou.

Nadal se po Roland Garros, kde vypadl už v prvním kole s pozdějším finalistou Alexanderem Zverevem, podle očekávání nepředstaví na žádném travnatém turnaji. Vynechá tedy i grandslamový Wimbledon, na němž při třech posledních účastech (2018, 2019, 2022) postoupil do semifinále.